Тръгна делото срещу организаторката на екскурзията до Охрид
Тръгна делото срещу организаторката на екскурзията до Охрид / снимка: DarikNews
Тръгна делото срещу организаторката на екскурзията до Охрид
31400
Тръгна делото срещу организаторката на екскурзията до Охрид
  • Тръгна делото срещу организаторката на екскурзията до Охрид

Районен съд Димитровград даде ход на делото срещу Боряна Георгиева, организатор на злополучната екскурзия до Охрид, при която през септември миналата година загинаха 15 българи. Повдигнатото от прокуратурата обвинение срещу Георгиева е за осъществяване на туроператорска дейност зад граница без лиценз.

"Не съм извършвала туроператорска дейност, а само бях отговорник на екскурзията до Охридското езеро", заяви пред Районния съд в Димитровград Георгиева. Тя допълни още, че идеята за екскурзията възникнала спонтанно и тъй като фирмата й има разрешително за екскурзии в чужбина, тя се заела да организира транспорта. Автобусът бил нает от друга фирма, защото техният бил развален.

"Всичко съм правила като отговорник, не като туроператор", каза Георгиева пред съда. В своя защита тя заяви, че не е получавала фактури за разходи, направени в Македония.

Повечето от призованите 28 свидетели, оцелели в трагедията, заявиха, че не обвиняват Георгиева. "Тя се давеше заедно с нас. Плачеше заедно с нас, бе една от групата", казаха хората, сред които и роднини на загиналите. Те обвиниха за смъртта на близките си капитана на кораба "Илинден". "В Македония ни викаха само да разпознаем телата, не сме търсени като свидетели", сподели 59-годишната Стоянка Георгиева.

15 българи загинаха след като туристическият кораб „Илинден" се преобърна във водите на Охридското езеро на 5 септември..На кораба е имало 55 български туристи. Трагедията се е разиграла около 11.00 ч. на 5 септември в близост до автопарк "Елешец". Корабът „Илинден" е пътувал за манастира „Св. Наум" на югозападния край на Охридското езеро. Той се е преобърнал на около 200 до 300 м от брега на Охридското езеро. Инцидентът е станал при идеални за корабоплаване атмосферни условия, при дълбочина на езерната вода от 6 до 8 метра. Намесата на корабите „Кристина" и „Александрия" е спасила голяма част от туристите.

Новини от Хасково