Трябват ясни механизми за контрол на предизборните бюджети
Трябват ясни механизми за контрол на предизборните бюджети / netinfo
Законодателните усилия в държавите от Централна и Източна Европа водят към проясняване на финансирането на политическите партии. У нас последният закон за политическите партии от 2005-та година създава база за контрол и отчетност. Така социологът и представител на Асоциация „Прозрачност без граници” Антони Гълъбов откри конференция за финансирането на политическите партии и борбата с корупцията, в която ще участват политици и анализатори от България, Франция, Унгария, Румъния и Словакия.

Според Антони Гълъбов слабост в българското законодателство е фиксирането на максимално допустима стойност за разходите на партиите по време на предизборна кампания. Това не насърчава политиците да спазват закона, твърди Гълъбов и предложи по-скоро да бъдат изградени ясни механизми за контрол върху начина, по който се формират предизборните бюджети, за начина, по който се изразходват; подписване на договор за почтеност на дарителите; подписване на договор със самите дарители, в който да е ясна волята на дарителя.

Според Гълъбов начините, по които се формират партийните бюджети, ще бъдат тема за дебат, включително и идеята на президента Георги Първанов всяка партия да има право на държавно финансиране.