Три министерства ще управлява парите, отнети в полза на държавата
Три министерства ще управлява парите, отнети в полза на държавата / снимка: Sofia Photo Agency
Съвет от три министерства ще управлява парите, отнети в полза на държавата
32543
Съвет от три министерства ще управлява парите, отнети в полза на държавата
  • Съвет от три министерства ще управлява парите, отнети в полза на държавата

Междуведомствен съвет от три министерства ще управлява парите и имуществото, отнети и запорирани в полза на държавата по Закона за отнемане на имуществото, придобито по престъпен начин. От тях ще се подпомагат финансово институциите за борба с корупцията по високите етажи на властта. Това предвижда  последният вариант на закона, който бе обсъден от представители на Европейската комисия за демокрация чрез право, известна като Венецианската комисия, и министъра на правосъдието Маргарита Попова. Венецианската комисия даде положителна оценка на новия закон.

Междуведомственият съвет, който ще управлява запорираното имущество, ще е от заместник-министри на финансите, правосъдието и труда и социалната политика. Към него ще се създаде специален фонд, от който институциите ще получават парична помощ за борба с висшата корупция. След обсъждане с Венецианската комисия остава в сила вариантът, предложен от нашата страна: няма да се чака присъда, а процедурата по запор на имущество ще може да започва след повдигането на обвинение. Остава възможността да се проверяват трети лица, за които има изискване да са знаели, че имуществото е придобито по престъпен начин.

Комисията ще проверява политици и висши държавни чиновници за несъответствие между декларираното и действително притежаваното имущество, като ще се конфискува само несъответстващото имущество и то ако е на значителна стойност, над определен праг, който вероятно ще е 60 000 лв.

Секретарят на Венецианската комисия Томас Маркерт заяви, че в момента с министър Попова се обсъжда третият вариант на законопроекта, който до 16 септември ще е готов, а през октомври Венецианската комисия ще съобщи становището си и за промените в НПК за създаване на спецсъдилища и спецпрокуратури за организираната престъпност. Той подчерта, че становището на комисията е силно положително и че България се нуждае от такъв закон заради нивото на корупция и престъпност, което има.