Трети сигнал срещу кандидата на СДС за конституционен съдия
Трети сигнал срещу кандидата на СДС за конституционен съдия / снимка: БГНЕС, архив

Трети сигнал срещу кандидата на СДС за конституционен съдия Галя Гугушева беше изпратен до Народното събрание, до Висшия съдебен съвет (ВСС) и до президента Росен Плевнелиев, научи Дарик. Автор на сигнала е Димитър Николов Митев от Пловдив.

В писмото си до институциите Митев обвинява Гугушева, че е прикрила виновник за тежка катастрофа, чиято жертва е той. Той разказва за срещата си с кандидата за конституционен съдия през 1996 г., когато тя е зам. районен прокурор в Казанлък.

Според подалия сигнала Гугушева е направила сериозни нарушения, като най-големият пропуск бил, че виновникът за катастрофата бил вече съден за друг пътен инцидент с жертви. Три години след инцидента Димитър Митев успява да получи обезщетение. "Според мен тя показа, че не спазва закона, тя е некоректна. Видях и едно нейно интервю, в което казва, че няма начин да се е облагодетелствала, тъй като тя внася обвинителни дела, а за такива неща никой не плаща. Тогава аз ще дам конкретен пример какво е наказателно постановление, където тя заменя наказателно с административно и създава възможност да си представя, че тя се е облагодетелствала. Нямам доказателство за това, но имам категорично доказателство, че не е спазила закона".

От Висшия съдебен съвет потвърдиха за сигнала и обясниха, че той вече е разпределен към етичната комисия.

Междувременно стана ясно, че Национална агенция за приходите ще проверява имущественото състояние на Гугушева. Данъчните ще изследват доколко притежаваното от нея имущество отговаря на официално декларираните от доходи. Проверката ще обхване и членове на нейното семейството. В петък тя лично поиска от етичната комисия към ВСС да провери първия сигнал срещу нея. В сряда Гугушева ще бъде изслушана и от правната комисия към парламента, и от ВСС.