Товарен влак дерайлира край Мирково
Товарен влак дерайлира край Мирково / БГНЕС

В 11.30 ч. при излизане на товарен влак от тунел в железопътния участък МирковоБуново са дерайлирали седем вагона. Товарната композиция се е състояла от двадесет вагона, съобщава БГНЕС, позовавайки се на съобщение от БДЖ.

Шест от дерайлиралите вагони са били натоварени с алуминиеви отливки, а седмият е цистерна, превозваща дизелово гориво. По първоначални данни няма теч на гориво от железопътната цистерна. Четири от дерайлиралите вагони, както и останалите дванадесет вагона в края на композицията, са в тунела. При инцидента няма пострадали служители на железниците. Транспортна полиция е уведомена за случая. Причините за произшествието се изясняват.

Във връзка с инцидента временно е преустановено движението на влакове в железопътния участък МирковоДолно Камарци. За момента прекъсването на движението в този участък не се отразява върху редовния график на останалите влакове, тъй като в ранните следобедни часове няма пътнически влакове, които по разписание трябва да преминат през мястото на инцидента.

В случай, че аварийните екипи на Национална компания „Железопътна инфраструктура” не успеят да възстановят нормалното движение между Мирково и Долно Камарци в следобедните часове, “Български държавни железници” ще осигурят автобуси за пътниците от всички пътнически влакове, които по разписание трябва да преминат този участък.

Железопътният превозвач има готовност да пренасочи през Пловдив ускорените бързи и бързите влакове, които по график се движат по тази линия. От БДЖ своевременно ще уведомят своите клиенти, в случай че се наложат допълнителни промени в разписанието и маршрута на други влакове по тази железопътна линия.