/ Thinkstock/Getty Images
Какви ще са компенсациите за дните без топло в София
92541
Какви ще са компенсациите за дните без топло в София
  • Какви ще са компенсациите за дните без топло в София
"Топлофикация София" ще намалява сметките за февруари само на клиентите, които не са имали парно и топла вода повече от 48 часа. Останалите няма да плащат само за прогнозни количества топлинна енергия. Това предвижда методиката за обезщетение на абонатите, засегнати от аварията в топлорайон "София Изток".
 
След като половин София остана без парно и топла вода в продължение на няколко дни, "Топлофикация София" представи методиката за обезщетение на потърпевшите клиенти.

"Топлофикация София" започна извънреден отчет на топломерите след аварията
 
На всички, които са били без топлоподаване или влошено такова до 48 часа, няма да се начисляват прогнозни количества за този период. Тоест, ако даден абонат е нямал 20 часа услугата, той няма да плати прогнозното количество енергия през 20-те часа. Тези, които не са имали парно и топла вода 48 часа или повече, също няма да плащат за прогнозните количества, но на тях ще бъде изплатено обезщетение за липсата на топлинна енергия след 48-ия час.

Манолова: Месец се пази детайлната информация за топлоподаването
 
Въпросната неустойка ще се изрази в намаляване на сметката за февруари, обясни шефът на "Топлофикация София" Георги Беловски. Тоест, ако даден клиенти, който е бил повече от 48 часа без парно и топла вода, получи сметка за 100 лева, а неговото обезщетение е 10 лева, той ще плати 90 лева.

Глоби и промени в работата на „Топлофикация-София”
 
Иначе изчисленията на "Топлофикация София" показват, че близо 30% от всички абонатни станции в столицата са били с нарушено топлоподаване.

Междувременно стана ясно, че общите условия на "Топлофикация София" може да бъдат променени с решение на СОС, който е собственик на дружеството. Това обясни председателя на КЕВР Иван Иванов. Той допълни, че регулаторът не изготвя общи условия, а само ги утвърждава.
 
Във връзка с прогнозата на "Булгаргаз" за поскъпване на природния газ с 33% от 1 април, Иванов коментира, че го притеснява и тревожи. Той апелира към "Булгаргаз" да потърсят вътрешни резерви и така да намалят и структурират разходите си, че в официалното си предложение процентът да бъде по-малък.
 
Причината, по думите му, е, че от цената на синьото гориво зависят комунални услуги като цената на топлинната енергия и електроенергията за битови нужди.
 
Официалното предложение с колко да поскъпне природния газ от април, "Булгаргаз" ще внесе на 10 март, а в края на месеца КЕВР ще вземе окончателно решение.