Томов посочи виновниците за отнемането на лиценза
Томов посочи виновниците за отнемането на лиценза / netinfo

Задкулисна кампания с участието на политици, част от ръководството на Българския футболен съюз и на „кръвния враг" – „Левски" стои в основата на отнемането на лиценза за евротурнирите на ЦСКА. Това са изводите от разследването на шефовете на червения клуб, което беше официално публикувано в клубния сайт. ЦСКА обяви намерението си да поиска специална проверка на УЕФА по случая, както и да съди виновните в български съд и в Спортния арбитражен съд в Лозана.

Президентът на БФС Борислав Михайлов, вицепрезидентът Михаил Касабови членът на Изпълкома и ДПС депутат Камен Костадинов, шефът на апелативната комисия по лицензирането Николай Георгиев, който е и шеф на инспектората на правителството, и президентът на ФК „Левски” Тодор Батков стоят зад отнемането на лиценза на червените е установило разследването на хората на Александър Томов. Сред главните обвинения срещу Михайлов са опитите да заблуди шефовете на ЦСКА, че УЕФА може да удължи срока за даване на лиценза след фаталния 30 май, докато в евроцентралата от България упорито се разпространявала информацията, че българския шампион е пред фалит. Според авторите на разследването всички проверки – на Националната агенция по приходите (НАП), Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС) и Агенцията за финансово разузнаване показали, че ЦСКА бил клуб с прозрачни финанси и от него не са източвани пари.

Мотивът за кампанията срещу ЦСКА са осемте милиона евро очаквани приходи от влизането на отбора в групите на Шампионската лига, като финансите били предварително разпределени за харчене от шефа на „Левски” Тодор Батков. Като доказателство се посочват документирани хвалби на синия президент, че „всичко било готово, само чакаме датата” и протоколирано изказване на Батков като част от разговор с президента Георги Първанов, в който „Левски” предупреждавали, че ако бъде даден лиценз на ЦСКА, щяла да се вдигне голяма олелия.

По време на разследването хората на Томов се натъкнали на явления, които представят БФС като организация със синя доминация, в която господстват групови и лични интереси, интриги, задкулисни действия и двойни стандарти.