Тийнейджъри и пенсионери се въоръжават с боксове и палки
Тийнейджъри и пенсионери се въоръжават с боксове и палки / снимка:ThinkStock/Getty Images

Увеличила се е продажбата на средства за самозащита - боксове и палки, показа проверка на Dariknews.bg в няколко оръжейни магазини.

Проверката е по повод зачестилите сбивания между хора, в които боят се извършва именно с този вид оръжейни средства. Такъв е случаят от сряда на Околовръстното шосе в столицата, такъв е случаят и с Тодор от Враца.

Шофьорът на Околовръстното пръв извадил палка, твърди шефът на биячите

Най-много боксове се продават по пазарите и на Илиенци, тъй като цените там са по-достъпни. Почти всички младежи (между 18 и 25 години) у нас вече се запасяват с подобен вид оръжие, отбелязват продавачите. Младежи си купуват също така и швейцарски ножчета, а палките са в повечето случаи телескопични, тъй като са по-лесни за носене. Непълнолетните също искат да си закупят от този вид оръжие, но продавачите им отказват. Онлайн обаче дори и непълнолетните могат да се сдобият с бокс или палка.
Почти всички таксиджиии също държат в колата си бокс или палка, тъй като работата им е през нощта и е свързана с повече опасности. Жени също си купуват средства за самозащита, но те се сдобиват със спрейове и електрошокове. Интересна тенденция е, че и пенсионерите, и самотните хора са започнали да си купуват боксове и палки, за да се пазят от бандити, отбелязват още от оръжейните магазини.

Пада обвинението на братята Дамянови за убийство на Тодор от Враца

Оръжията биват най-различни - от обикновен бокс, до бокс с шипове, от обикновена телескопична палка, до такава с газов спрей и дори с шипове. В оръжейните магазини боксовете струват между 15 и 20 лева, а по пазарите цените им са 5 лева. Палките, подобно, в магазина са около 35 лева, а на пазарите се продават за 12-15 лева. Специалисти смятат, че с подобно оръжие човек може да бъде убит. А в България не се забранява носенето на бокс или палка, спрей или електрошок. Притежателите носят оръжията в джоба или ги държат в колите си, с подобни оръжия може да се влезе дори в дискотека.

По принцип полицията има право да конфискува хладното оръжие.

По принцип боксът не е типово оръжие, което да подлежи на регулация със закон. Всъщност типичният бокс има кука, която спомага за пренасяне на ледени блокове.Именно липсата на ясно предназначение води до липсата на закон или наредба, която да забранява използването. "Ако полицай те претърси и открие в теб бокс, направи се на ударен, че е подхвърлен", дават си съвети във форумите тийнейджърите.