Темата за пушенето влиза още веднъж за дебат в парламента
Темата за пушенето влиза още веднъж за дебат в парламента / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Темата за пушенето влиза още веднъж за дебат в парламента
61017
Темата за пушенето влиза още веднъж за дебат в парламента
  • Темата за пушенето влиза още веднъж за дебат в парламента

Промените, които разрешават пушенето в заведения, ще бъдат обсъдени отново в мандата на този парламент. Това коментира председателят на здравната комисия Даниела Дариткова.

Позицията на Дариткова идва малко преди протеста срещу забраната за пушене на закрито пред парламента.

"Законопроектът за промяна на закона за здравето мина на първо четене в комисията по здравеопазване и икономическа комисия, докладите са в НС, би следвало пленарна зала да разгледа този законопроект. В комисията по здравеопазването този законопроект беше категорично и единодушно отхвърлен и се надявам, че парламентът ще остане на тази позиция", обясни Дариткова.

"Когато се прави политика и тя е в името на здравето на нацията, няма как да се постигне пълен консенсус. Тогава трябва да се налагат решения, които смятаме, че са добри за бъдещето на нацията. Когато имаме статистика, че сме на първо място в Европа по сърдечносъдова смъртност, на едно от първите места по заболеваемост и смъртност от онкологични заболявания, когато тази смъртност е особено честа при хората под 65 години, няма как като комисия по здравеопазване и национално отговорни управляващи да не заложим на принципите на здравословния начин на живот. Няма защо да повтаряме още веднъж, че тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за всички тези заболявания", коментира още председателят на здравната комисия в парламента.