/ iStock/Getty
Темата за повторно използване на питейните води да се повдигне и у нас
101081
Темата за повторно използване на питейните води да се повдигне и у нас
  • Темата за повторно използване на питейните води да се повдигне и у нас
Едва три процента от водата на планетата са годни за питейни цели и за поливане. Този акт припомня председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов във връзка с европейския дебат за повторното използване на пречистените води. Регламент за подобна употреба трябва да се приеме до края на следващата година, предвижда още Иван Иванов.
 
Световният ден на водата се отбелязва за първи път през 1993 година и от тогава на всеки 22 март в цял свят се провеждат и много инициативи, които напомнят колко важен, но и изчерпаем ресурс е водата.

42 удивителни факта за водата, които вероятно не знаете
 
Не само на тази дата обаче специалистите търсят начин за съхраняване на водните ресурси на фона на индустриализацията и все по-голямото човешко потребление. Един от тези начини е и повторното използване на пречистени води. Тема, която идва на дневен ред и в Европа.
 
Иван Иванов от Българската асоциация по водите обяснява защо: "73% от нашата планета е покрита с вода, но само 3% от тази вода е подходяща за питейни цели и за земеделието, за поливане. В Европа непрекъснато се увеличава територията и броят на населението, които страдат хронично от липса на постоянна вода. Давам за пример южната част на Европа, където през лятото 50% от населението страда от безводие".

Красимир Вълчев: НИМХ подпомага с дейността си редица сектори в държавата

мивка
ThinkStock/Getty Images

В момента в Брюксел се обсъжда приемането на регламент за повторното използване на питейните води, като употребата ще касае само напояването на селскостопанска продукция: "В много страни като Израел например и други южни страни този процес е започнат отдавна. Те имат вече практика с повторното използване на води в Европа. Тепърва се обсъжда регламентът, какво да е допустимото съдържание на различните елементи, разтворени във водите. Така че, е актуално като тема повторното използване на отпадъчните води".
 
А ето къде е България в този дебат: "Ние сме още далеч, като че ли, от тази тема. Не се дискутира широко и мащабно. Имаме доста други предизвикателства. Едно от тях е да отговорим на задължението да пречистваме отпадъчните води във всички населени места с над 2000 еквивалентни жители. Така че, имаме още много неща да правим".

Прояви в добруджански училища, свързани с Деня на водата
 
Те обаче бързо ще дойдат на дневен ред, тъй като според прогнозите на Иван Иванов през 2020 година тема в Брюксел ще бъде именно регламентът за повторно използване на питейните води.