Техническа неизправност причинила пожара в газстанцията в Разград
Техническа неизправност причинила пожара в газстанцията в Разград / снимка: Пресцентър на МВР

Техническа неизправност е причината за пожара, възникнал вчера в газстанция в покрайнините на Разград. Това става ясно от сводката на Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението".

В бюлетина на полицията се уточнява, че се е възпламенила изтичаща газ от фланец, свързващ две цистерни. Това е станало по време на зареждане на стационарна цистерна с пропан бутан от товарен автомобил „Мерцедес" с прикачена цистерна със словенска регистрация.

Възпламенилата се газ e предизвикала пожар, при който са пострадали петима души. 48-годишният Румен Стойков от Разград и 38-годишният Динко Кълвачев от Стара Загора са с изгаряния по цялото тяло и крайниците. Откарани са в Спешен център на разградската болница, откъдето са транспортирани в Интензивното отделение на Русенската болница с опасност за живота, а днес - до „Пирогов", където са настанени в реанимация. Двама от работниците в обекта - Боян Бонев на 38 години от Разград и Красимир Асенов на 50 години от село Ушинци, са получили изгаряния по лицето и ръцете. След обработка на раните в разградската болница по-младият от мъжете е освободен, а другият е оставен за наблюдение. Днес стана ясно, че той е с 35-40% изгаряния и също бе транспортиран до Русе, опасност за живота му няма. По време на инцидента е имало клиент на газстанцията - 52-годишният мъж от село Веселина си изкълчил глезена, докато прескачал оградата на обекта.

Започнато е досъдебно производство за причиняване на телесни повреди поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Затвор до три години е наказанието за подобно деяние.

Огънят, пламнал вчера след 17 часа, бе изгасен половин час след полунощ днес. Все още обаче в цистерната има остатъчна газ и продължават изпаренията, затова районът се охранява и околовръстното шосе за квартал „Орел" е затворено. Цистерната е собственост на „Социалинвест", била наскоро купена и за пръв път се използвала. Очаква се утре на оглед в обекта да влязат и служителите от Агенцията по технически надзор, които да проверят отговаряли ли газстанцията на техническите изисквания. Със сигурност обаче тя ще остане за дълго време затворена, а е единствената в Разград, която продава газ за битови нужди.