Татяна Дончева: Стрелбата по Златко-Баретата цели сплашване
Татяна Дончева: Стрелбата по Златко-Баретата цели сплашване / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Татяна Дончева: Стрелбата по Златко-Баретата цели сплашване
60941
Татяна Дончева: Стрелбата по Златко-Баретата цели сплашване
  • Татяна Дончева: Стрелбата по Златко-Баретата цели сплашване

Стрелбата по Златомир Иванов-Баретата цели сплашване и възможност за властта да поиска крути мерки, за да запази властовите си позиции. Това коментира в ефира на Дарик Татяна Дончева - лидер на "Движение 21".

Според нея има връзка между стрелбата пред Съдебната палата и нападението на Ахмед Доган преди 10 дни.

Дончева определи стрелбата като "изключително дръзко посегателство в центъра на София, което допуска убийството на много хора и има за цел сплашване на много широки обществени среди, и възможност на властта да поиска допълнителни всевъзможни крути мерки за запазване на властовата си позиция".

"Това, с което вчера спекулираха премиерът и вицепремиерът - как било задължително след първата инстанция да бъдат хората затваряни при осъдителна присъда, което го няма никъде по света и у нас, е само една такава първа стъпка", допълни бившият депутат.

Татяна Дончева подчерта, че разследването до момента се движи по изключително странен начин, както и разследването на покушението срещу Доган. Това поставяло много въпросителни и те са не били само за липса на професионализъм.

"Това е не просто безсилие на властта, смятам аз. Нито, че Златко Баретата и Ахмед Доган са случайни мишени. Това нещо е особени отношения с подземния свят, част от които е сегашната българска държавна управа. Има част от подземния сват, които са техни привърженици и съмишленици и друга част, които не са", коментира Дончева.

"Обстоятелството, че ние сме си направили държавен ръководител идентифициран летящ субект от подземния свят има и тази особеност, че като държава и граждани сме поели изключително тежката участ да ставаме потърпевши на отношения в подземния свят, с които нямаме нищо общо, дори не ги знаем", смята Татяна Дончева.

Този Октай Енимехмедов няма нужда от адвокат, тя властта започна да го брани и да му създава защитни версии, коментира още лидерът на "Движение 21". По думите на Дончева двете покушения - срещу Баретата и срещу Доган, показали, че "има сили в подземния свят, които на практика работят под крилото на властта".