/ БГНЕС
Готови сме да започнем новата учебна година в цялата страна, готови са и графиците в училищата за първия учебен ден. Това каза председателят на Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ Янка Такева в двора на 18-то Средно училище "Уилям Гладстон" на срещата на началника на Регионалното управление на образованието в София-град Ваня Кастрева за новата учебна година с директорите на столичните държавни, общински и частни училища, на центровете за специална образователна подкрепа и на центровете за подкрепа на личностното развитие.

МОН ще следи с информационна система колко са с COVID-19 в училищата

"Имам куража да кажа, че трябва да започнем реално учебната година и учителите са хората, които трябва да правят разлика между фалшивите и реалните новини, и опирайки се на науката, да можем да опазим живота си чрез ваксините", коментира Такева. Тя се обърна към училищните директори с увереността, че са готови за новата учебна година "с всички дезинфектанти, с лампи и с въздухопречистватели за училищата". Председателят на СБУ съобщи, че при актуализацията на бюджета са гласувани 20 милиона лева допълнително за образованието, като една голяма част от тях ще са за пречистватели на въздуха в училищата.

7 съвета, с които да свиете разходите за ученика

"Не е вярно, че българската образователна система не е готова за първия учебен ден и за видовете и формите на обучение по време на пандемия. Българският учител е един от най-иновативните в условията на пандемията, аз представлявам нашите синдикати в Европейския комитет по образованието и знам това", коментира Янка Такева.

Родители на първолаци и осмокласници могат да кандидатстват за помощ от 300 лв.

Председателят на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров каза, че сме на прага на една по-различна учебна година, но заяви, че "образователната система е най-подредената система в България и е най-реформираната система през последните години". Учителите са с най-висок процент на ваксинация и училищата са безопасна среда, защото в тях мерките срещу коронавируса се спазват, заяви Петров.

Заместник-кметът на София Мирослав Боршош увери училищните директори, че от Столичната община ще им оказват пълна подкрепа през новата учебна година, като тя ще е свързана с осигуряването на присъствено обучение в столичните училища.
БТА