Тайните трябва да се пазят от държавата, не от журналистите, смята Пенчев
Тайните трябва да се пазят от държавата, не от журналистите, смята Пенчев / снимка: DarikNews.bg, архив

Държавната тайна се пази от държавата, а не от журналистите. Никой не може да забрани на журналист да публикува информация, която има. Това беше коментарът на омбудсманът Константин Пенчев по повод разпитите в прокуратурата на журналиста Борис Митов.

„Аз веднага се сетих, че той пише на съдебна тематика, а на такава тематика може да се пише само критично," допълни бившият председател на Върховния административен съд пред bTV. Той отбеляза, че работата с класифицирана информация е регламентирана със закон и институциите трябва да търсят проблема първо в себе си.

Протестът срещу монополите

Константин Пенчев посочи, че при него постъпват оплаквания на граждани най-вече срещу монополите. Той изрази неразбиране, че дружествата отказват информация на клиентите си, а на запитванията на омбудсмана за проблемите на същите клиенти веднага дават отговори.
„Ако протестите утихнат и енергията угасне, нещата ще се върнат постаро му," подчерта Константин Пенчев и призова гражданите да не се отказват от справедливите си искания.

Наследени дългове, но не и спестявания

Омбудсманът коментира и случая на 46-годишната Красимира, която била лишена от енергийни помощи заради наследен дълг от около 3000 лв. на починалия й брат.

По думите на Пенчев най-качественият инструмент в подобен случай е отказът от наследство, който обаче Красимира не може да приложи, след като вече е започнала да плаща дълга.

Омбудсманът е категоричен, че запорът на енергийни помощи е абсолютно незаконен, но частните съдебни изпълнители не получават информация от банките за произхода на парите в сметките, които запорират.

Пенчев изрази съжаление, че Конституционният съд не е успял да свали някои от привилегиите за банките. Той даде пример с решение на Европейския съд за правата на човека в Люксембург за Испания, където вече се забранява банките да продават имущество на длъжници, ако те са завели дело срещу институцията, оспорвайки лихвите.

Удари под масата

Според Константин Пенчев по време на предизборната кампания ще има много удари под масата. „Това не са правилата на играта и не трябва да свикваме с тях," категоричен е омбудсманът. Според него гражданите трябва да поискат да живеят и да се развиват по друг начин и това да бъдат акцентите на предизборните кампании.

Ромите

Константин Пенчев присъства на заседанието на Националния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси (НССЕИВ) на вчерашния Международен ден на ромите. Заседанието беше напуснато от 15 ромски организации.

„Ромите си тръгнаха, защото от 23 години не се прави нищо за интеграцията на ромите," констатира омбудсманът. Той обаче допълни, че не разбира защо ромите са насочили гнева си към служебния министър Марин Райков, а на други заседания на този съвет са оставали.