Тачева иска дискусия за механизма за избор на членове на ВСС
Тачева иска дискусия за механизма за избор на членове на ВСС / снимка: Sofia Photo Agency

Министърът на правосъдието Миглена Тачева каза, че ще предизвика дискусия за механизма, по който се излъчват членовете на Висшия съдебен съвет и за мястото на следствието и прокуратурата в съдебната система. Тя обяви това минути преди да се конституира новият Висш съдебен съвет, който вече ще действа постоянно.

За скандалите около избирането на парламентарната квота на ВСС министър Тачева каза: „Не ме карайте да нося чужда отговорност за нечий друг избор. Лично според мен министърът на правосъдието трябваше да присъства на тези разговори”.

Тачева коментира още, че е срам за България, това че трима български представители са отхвърлени за позицията съдия в Европейския съд за правата на човека в Хага.

Церемонията по конституирането на ВСС не продължи дълго. Най-интересни бяха коментарите на представители, избрани от парламентарната квота.

Адвокат Георги Гатев от квотата на ДПС каза: „Обади ми се лично Ахмед Доган и аз приех. Той не очаква нищо от мен, защото аз не поемам политически ангажименти”.

Костадинка Наумова, избрана от квотата на НДСВ, за която бяха изказани съмнения, свързани с нейни издадени съдебни актове, каза, че не е направила нищо лошо и не се срамува от това, че член на ВСС.