Главният прокурор разпореди проверка по случая на прокуратурата в Хасково
Инцидент с автомобила на бащата на президента. Миналия петък автомобилът на 81-годишния Георги Радев участва в катастрофа с триколка на мъж с увреждания на кръгово кръстовище в Харманли. Мъжът е откаран в болница.
 
Появиха се публикации, че е имало опит тази информация да бъде прикрита. От щаба на държавния глава, заявиха, че институцията не e упражнявалa натиск над МВР и нарекоха твърденията „спекулации”. Що се отнася до самия инцидент, от пресцентъра на „Дондуков”2 нито потвърдиха, нито отрекоха новината. От полицията в Харманли уточниха, че в момента тече вътрешна проверка дали органите на реда са действали правилно.
 
МВР проверява пътен инцидент, в който е участвал бащата на президента Радев

„До настоящия момент официално, а и неофициално в Районната прокуратура в Харманли не е постъпвала никаква информация. За този инцидент не е докладвано по надлежния ред и едва днес, от медиите ние, като прокурори, научваме за този инцидент. Затова и главният прокурор се самосезира и разпореди лично да се извърши проверка от Окръжна прокуратура-Хасково”, заяви за NOVA Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.
 
Тя обясни, че проверката ще бъде по две основни направления. Първото ще бъде за това има ли извършено престъпление по транспорта. „От всички информации, които изчетохме, както и от видеото, което беше разпространено, очевидно се касае за ПТП, за което по закон органите на МВР са били длъжни да информират прокуратурата. Престъпление от общ характер ще е налице само тогава, когато пострадалото лице е получило средна или тежка телесна повреда”, обясни още Арнаудова.
 
Арнаудова каза още, че до момента е известно, че блъснатият мъж е бил откаран за преглед в болницата в Харманли. При инцидента той си натъртил ръката и крака.„Прокурорът от Хасково ще изземе и цялата медицинска документация, която съществува в медицинското заведение. Ще бъде прегледан пострадалият и от съдебен лекар, за да установи нараняванията му”, поясни говорителят на главния прокурор.
 
Второто направление, по което ще тече проверката, разпоредена от Цацаров, е „дали е налице извършено престъпление по служба от служители на МВР и от служителите, които са посетили мястото на инцидента”, обясни Арнаудова. „Ще се проверява и разпространената в медиите информация в медиите, че е имало намеса на местни лидери, въздействие върху пострадалия да не подава сигнал и да се отказва от своите права”, допълни говорителят на Цацаров.
 

Междувременно стана ясно, че актът за произшествието е написан на пострадалия. Това разказа самият Стефан Тодоров пред NOVA. „Видях колата, че идва, но помислих, че ще спре. Той не ме е видял - дали от слънцето, дали от нещо друго”, разказа Стефан. Мъжът е категоричен, че няма никакви претенции към Георги Радев и няма да го съди.

Румяна Арнаудова потвърди, че такива данни получило и държавното обвинение. „На място колегата от Хасково ще извърши проверка. Ние трябва да установим всички факти и да разберем наистина ли е така и правилно ли е бил санкциониран”, заяви тя.
 
Проверка по случая е разпоредил и вътрешният министър Валентин Радев. В хода й са разпитани служителите, обслужили местопроизшествието, както и пострадалият при инцидента, иззети са записи от видеокамери и друг доказателствен материал.
 
nova.bg