Съдът засекрети и отложи делото срещу Красьо Черния
Съдът засекрети и отложи делото срещу Красьо Черния / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Съдът засекрети делото срещу Красьо Черния
40599
Съдът засекрети делото срещу Красьо Черния
  • Съдът засекрети делото срещу Красьо Черния

Делото за укриване на данъци срещу плевенския бизнесмен Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния, не тръгна, тъй като подсъдимият не е получил навреме копие от обвинителния акт.

Процесът беше засекретен от Софийския градски съд заради наличието на държавна тайна, както и записи от специални разузнавателни средства в материалите по делото. Записите със СРС-та са по прекратеното разследване срещу Георгиев за търговия с влияние. Според защитата на подсъдимия те нямат нищо общо с обвинението за укриване на данъци.  

Адвокат Христо Ботев: "В това дело са сложени, без да има защо, тъй като нямат нищо общо с това дело, десетките, стотиците, хилядите страници разпечатки от мобилните оператори, както и някои СРС-та, които са свързани с делото за търговия с влияние, което не стигне до тези зали и няма да стигне, защото прокуратурата се отказа от това дело. Вероятно, не знаейки какво да направи с тези материали, са приобщени към едно обикновено дело, данъчно".

Красимир Георгиев е обвинен за укрити данъци в размер на близо 95 000 лева в периода 2006-2008 година. 

Красьо Черния стана известен с твърденията за него, че е лобирал срещу заплащане за назначаване на магистрати на висши постове. Контактите му със съдии станаха причина за един от най-големите скандали в съдебната система. Последваха и дисциплинарни уволнения във Висшия съдебен съвет.

Срещу Красьо Черния върви и процес, по който той отговаря за лъжесвидетелстване.

Делото за укриване на данъци продължава на 27 април.