/ БГНЕС
Софийският градски съд заседава срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров по делото за разгласяване на държавна тайна. Делото е насрочено за 12 юни. То е секретно и се провежда при закрити врата.
 
В Софийски градски съд тръгва дело срещу ген. Кирчо Киров

Първото заседание по него беше в края на март, когато Киров заяви, че става въпрос за телевизионно интервю от 2014 г., в което той говорил за случай в Иран с български гражданин, заловен за транспортиране на наркотици. Тогава Киров определи, че четвъртото водено срещу него дело е "част от войната" на настоящото ръководство на НРС срещу него и семейството му.

Срещу Кирчо Киров има общо четири дела. Освен това за разгласяване на държавна тайна, едното от делата е във Военно-апелативния съд, след като ВКС го върна през ноември миналата година.
 
Ген. Киров присвоявал пари, описвал ги за разузнавачи, твърди прокуратурата

Преди това Софийският военен съд призна Киров за виновен и го осъди на 10 години затвор. По-късно тази присъда бе потвърдена и от Военно-апелативния съд. По това дело Киров отговаря пред съда за това, че като ръководител на разузнаването е присвоил държавни средства в левове, евро, щатски долари и английски лири, чиято обща левова равностойност е в особено големи размери - близо 5 млн. лева.
 
Ген. Кирчо Киров с ново обвинение за присвояването на 5 млн. лева

През януари т.г. стана ясно, че Софийската военно-окръжна прокуратура е внесла в Софийския военен съд втори обвинителен акт срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба. По него е обвинен в това, че заедно със свой доверен служител, началник на водещо структурно звено във ведомството, са присвоили за 5 години (от 2007 до 2011 г.) парични средства в евро и щатски долари, чиято левова равностойност надхвърля 5,1 млн. лева.
 
Третото дело е за това, че Киров е пътувал с бизнес класа, но по думите му, то е спечелено в негова полза на първа инстанция.
БГНЕС