Ген. Киров присвоявал пари, описвал ги за разузнавачи, твърди прокуратурата
Ген. Киров присвоявал пари, описвал ги за разузнавачи, твърди прокуратурата / БГНЕС, архив

Парите, които бившият директор на разузнаването ген. Кирчо Киров бил присвоил, отивали проформа за агенти и работата им по интегрирането на България в ЕС. Това каза говорителят на военната прокуратура Елин Алексов.

Ген. Кирчо Киров с ново обвинение за присвояването на 5 млн. лева

"Екипът от военни следователи е направил всичко, за да провери всяка една стотинка, защото се касае за 5,1 млн. лв. - левова равностойност в евро и във валута. Обвинението се базира само на категорични доказателства", поясни Алексов. Той посочи, че са направени необходимите почеркови и икономически експертизи.

"Има конкретни доказателства, че такава дейност не е извършвана и са изготвени много финансови документи, платени са много средства под претекст, че такава дейност е извършена. Потвърди се ясното нещо, че са присвоени, изписани от касата на националното разузнаване големи суми, средно по милион на година в евро и валута и са присвоени от двамата съучастница", посочи още Алексов.

Специфичната разузнавателна дейност, заради която са били изготвяни съответните документи с невярно съдържание и въз основа на които са били изтегляни пари са за дейност, която е приключила в края на 1999 г. Тя касае процеса на интегриране на България в европейските структури и е приключена окончателно и са архивирани и делата във връзка с нея, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя посочи и че са разпитани 15 разузнавачи, които са работили преди това в тази специфична дейност и нито един от тях не е заявил, а напротив отрича след 2000 г. да е извършвало такава дейност, да е правило разходи за нея и да е получавало пари. "Така че средствата, според обвинението, са присвоени за себе си от двамата вече подсъдими", уточни говорителят на главния прокурор.

Ген. Киров пред последната съдебна инстанция за кражба на милиони

По-рано днес от прокуратурата обявиха, че ген. Кирчо Киров отива на съд по второ дело. То е за присвоени близо 5 млн. лева. Парите били източени с помощта на подчинения му Димитър Лидарев, с когото съставили документи, според които било плащано на разузнавачи. Дейностите обаче били много след като България вече е член на ЕС.

След проверка в Националната разузнавателна служба станало ясно, че тези документи били архивирани по интересен начин, като им се слагал специален гриф.

Разпитаните 15 разузнавачи обаче разказали на разследващите, че такива дейности не са извършвали.

Източник: БТА, БГНЕС