Съдът в Търговище присъди 25 години за убийство
Съдът в Търговище присъди 25 години за убийство / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Съдът в Търговище присъди 25 години за убийство
48469
Съдът в Търговище присъди 25 години за убийство
  • Съдът в Търговище присъди 25 години за убийство

Състав на Търговищкият окръжен съд призна подсъдимия Румен Димитров за виновен в това, че умишлено е убил 21-годишната Грациела Пламенова от Търговище. Според съдиите от наказателното отделение, деянието е извършено с цел да бъде прикрито друго престъпление - кражба, а убийството е било по особено мъчителен начин за жертвата.

Димитров е признат и за виновен за извършването на кражбата. За това съдът наложи наказание от 25 години лишаване от свобода, които трябва да се излежат при строг режим.

Грациела бе умъртвена в дома си в края на септември т.г. Убиецът и жертвата й се познавали от дълго време. Момичето работело в Англия, откъдето си спестила малка сума пари. При едно от посещенията си при нея Румен задигнал малко над 300 британски лири. Грациела, след като установила липсата на парите, настоявала да й бъдат върнати.

На 30 септември малко след полунощ Румен удушил Грациела, използвайки шала й. После разхвърли дома й, за да инсценира грабеж и за да заблуди органите на реда. Ден по-късно той се върнал на местопрестъплението и скрил трупа на момичето в ракла. Подредил и почистил апартамента. По-късно същия ден близки на Грациела са дошли да я търсят, но  не заподозрели нищо.

В същото време Румен от мобилния телефон на Грациела изпращал съобщения, че тя е добре и иска да остане известно време сама.

След още три дни близките на Грациела подали съобщение че тя е изчезнала. Така следствените органи започнали да разследват случай и стигнали до Румен Димитров.

Присъдата на Търговищкия окръжен съд подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд-Варна.

Новини от Шумен