Съдът спря делото за убийството на ямболската адвокатка
Съдът спря делото за убийството на ямболската адвокатка / netinfo

Софийският градски съд спря делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Причина за това е започналата процедура по екстрадиране на подсъдимата Димитрина Калайджиева, която се намира в Лондон. Тя е била арестувана на 21 ноември 2007 година, но е пусната под парична гаранция.

Освен за убийството, според адвокатите й тя неправомерно е обвинена за грабеж на 4000 щ.д., а освен това в няколкото документа имената й са написани по различен начин. Според съда вече не са налице основания за задочното съдене на Калайджиева. С разпореждане на председателя на състава ще бъде поискана пълната информация по новосъздадената ситуация от Министерство на правосъдието, Върховна касационна прокуратура и компетентните власти във Великобритания за ускоряване процедурата по екстрадицията на Калайджиева в България и прякото й участие в процеса.

В зависимост от развитието на ситуацията във времето, съдебният процес ще продължи или със задочното присъствие на Калайджиева както досега, или с нейно лично участие в съдебната зала. Надежда Георгиева беше открита мъртва в дома си в столичния квартал "Стрелбище" на 28 февруари 2000 г. По делото роднините й са завели граждански иск за 200 хиляди лева. Подсъдими по делото са Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и неговата съпруга Димитрина.