Съдът пусна от ареста Гергана Червенкова
Съдът пусна от ареста Гергана Червенкова / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Съдът пусна от ареста Гергана Червенкова
65193
Съдът пусна от ареста Гергана Червенкова
  • Съдът пусна от ареста Гергана Червенкова

Софийският апелативен съд пусна Гергана Червенкова под парична гаранция. 35-годишната българка престоя в ареста близо два месеца в очакване родните магистрати да решат дали да я предадат на американските власти.

В САЩ Червенкова е обвинена за търговия с наркотици по интернет, за което законът предвижда близо 70 години затвор.

Гергана Червенкова ще излезе от ареста срещу парична гаранция в размер на 1000 лв. По време на съдебното заседание магистратите се позоваха на Европейската конвенция за правата на човека, вземайки предвид и това, че тя има чисто съдебно минало, постоянен адрес и две малолетни деца, за които трябва да се грижи. На свобода при семейството си младата жена ще изчака решението на съда за екстрадицията си. Постановлението на апелативните магистрати беше посрещнато с бурни ръкопляскания от страна на близките и приятелите на Гергана.

Американските власти настояват Гергана Червенкова да бъде екстрадирана заради разследване на престъпна група за наркотрафик.

Тя е обвинена за това, че с работата си като финансов мениджър в английската компания „Юромедонлайн" незаконно е търгувала по интернет със забранени в САЩ лекарства. Червенкова е в столичния следствен арест от 8 май, след като за първи път бе задържана при акция на МВР през декември миналата година.

Тогава вътрешният министър Цветан Цветанов обяви пред медиите, че бил разкрит „основният организатор" на престъпна група за пране на пари. На последното си заседание Софийският апелативен съд отложи за 19 юли решението за екстрадиция на българката.

Причината е, че не са получени важни документи от чужбина. Веднага след произнасянето на САС съпругът на Гергана - Димо Червенков обяви, че е очаквал такова решение и веднага отива да изтегли от банка парите за гаранцията на съпругата си, за да може още тази вечер тя да се прибере у дома:

„Сега плащаме гаранцията и отиваме да я вземем. Очаквах, надявах се, защото престоят й там е безсмислен , безумен, и защото не си изпълняват ангажиментите американците, както виждате, една невинна жена прекара 2 месеца в ареста".

Искането за промяна на мярката за неотклонение на Гергана в съдебната зала беше подкрепено и от прокуратурата. Адвокатите на младата жена определиха това като „една достойна позиция" от страна на държавното обвинение.

Адвокат Златка Стефанова заяви, че силно се надява съдът да е взел решението си предвид доказателствата по делото, а не заради общественото мнение по казуса с младата жена.
До момента в столицата се състояха няколко протеста в подкрепа на Гергана, организирани чрез фейсбук страницата „Save Gery", към която са се присъединили повече от 3000 души.