Съдът пусна на свобода обвинен за организатор на група за иманярство
Съдът пусна на свобода обвинен за организатор на група за иманярство / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Срещу парична гаранция от 5000 лева на свобода излиза Емил Велков, обвинен за организатор на група, занимавала се с иманярство. Това реши Софийският градски съд въпреки искането на прокуратурата за постоянен арест. Освен Велков сред задържаните беше управителят на Медицинския център „Панацея” Петър Свещаров. Останалите задържани са Веселин Свещаров (35 г.) и Любомир Стоилов (47 г.)

Разследването на случая е започнало, след като антимафиотите достигнали до информация, че Велков се занимава с незаконни археологически разкопки на територията на страната и с трафик на културни ценности зад граница. Полицаите на претърсили апартаментите на заподозрените, от където са иззели записки за легенди за „съкровища”, географски карти за местности, монети, металотърсачи, апликация „човешко лице”, върхове на копия, глинено гърне, както и 100 000 евро. Конфискувани са и мобилни телефони и лаптопи на задържаните.

Петър Свещаров излезе на свобода срещу 5000 лева. Такава е и паричната гаранция на Любомир Стоилов. Братът на Свещаров - Веселин е бил освободен още преди дни.