Съдът постанови 4 години затвор за Цветан Цветанов
Съдът постанови 4 години затвор за Цветан Цветанов / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Съдът постанови 4 години затвор за Цветан Цветанов
72830
Съдът постанови 4 години затвор за Цветан Цветанов
  • Съдът постанови 4 години затвор за Цветан Цветанов

Софийският градски съд призна бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за виновен и го осъди на четири години затвор ефективно по второто дело срещу него, което приключва на първа инстанция. Това се случи, въпреки че прокуратурата поиска тригодишна условна присъда с петгодишен изпитателен срок за бившия министър.

Първоинстанционният съд призна Цветанов по обвинението за длъжностно престъпление. За осуетяването на разследването срещу Орлин Тодоров той получи изненадваща присъда на фона на поисканите три години условно от прокуратурата, съдът постанови бившият силов министър да лежи четири години в общежитие от открит тип.

Съдът постанови 4 години затвор за Цветан Цветанов
netinfo

След произнасянето на присъдата съдия Тони Гетов посочи част от мотивите за решението си, като например текст от закона, според който вътрешният министър по подразбиране трябвало да разпореди прилагането на СРС-та, разрешени преди това от съда, в случая Окръжен съд.

Магистратът посочи още, че Орлин Тодоров към датата на поисканите СРС-та е бил разузнавач пета степен в Горна Оряховица. Със заповед на бившия шеф на антимафиотите Станимир Флоров той е преназначен в РЗБОП-Велико Търново, а само десет дни по-късно, вече със заповед на Цветан Цветанов, е назначен за временно изпълняващ длъжността началник на РЗБОП-Велико Търново.

Гетов подчерта и факта, че в периода, когато Цветанов е бил министър, е отказал само шест пъти искане за прилагане на СРС-та. Той подчерта, че тези шест отказа за едно лице са на фона на хилядите разрешени по това време от МВР подслушвания.

Съдията заяви още, че "очакванията на обществото са били, че вътрешният министър ще гарантира върховенството на закона, а вместо това действията на Цветанов представляват висока степен на обществена опасност".

Съдът постанови 4 години затвор за Цветан Цветанов
netinfo


Непосредствено след като тежката присъда беше произнесена Цветанов излезе от залата във видимо лошо настроение. Той заяви, че германският му адвокат Ханс Петер Ул още снощи му е споделил информация, че присъдата ще бъде политически мотивирана и че от доверен източник е разбрал, че е оказан натиск върху съда. Той обаче отказа да коментира подробности, както и да назове имена.

Преди дни, когато бившият вътрешен министър чу оправдателната присъда срещу него по друго дело, заяви, че вярва и ще продължава да вярва в българския съд.

В първото си изявление пред журналистите прокурорът по делото Калоян Ангелов заяви: "Както се изразява един наш подсъдим, трябва да имаме вяра в българския съд. Много важно е да не забравяме принципа за разделение на властите. Аз съм много доволен от присъдата и това, което сме свършили като прокуратура по това дело".

В петък се очаква да започне и трето дело срещу Цветанов. По него той е обвинен, че не е оказал контрол върху службата за подслушване в МВР.

Съдът постанови 4 години затвор за Цветан Цветанов
netinfo


В съда на първа инстанция ден след евровота приключи с оправдателна присъда делото, по което Цветан Цветанов стана подсъдим за присвояване. Прокуратурата заяви, че ще протестира това решение на съдия Десислав Любомиров. По това делото бившият вътрешен министър е обвинен за това, че през периода от 23 декември 2011 г. до май 2012 г., е присвоил около 50 000 лв. от бюджета на МВР с цел да набави облага за Орлин Тодоров. На него му е било платено трудово възнаграждение за времето на отстраняването му от длъжност и обезщетения по Закона за МВР, в този размер.

Краят на тази седмица е натоварен от към съдебната сага на Цветанов. В петък е насрочено и първото заседание по третото дело срещу него - това за т.нар. незаконни подслушвания. За 30 май съдия Петър Гунчев е насрочил първото заседание срещу настоящия зам.-председател на ГЕРБ и трима бивши директори на СДОТО.

Вече стана ясно, че Цветанов може да се сдобие и с още едно дело - за набеждаване. Същият ден в телевизионно интервю, той заяви, че справката на вътрешното министерство за срещите между него като министър и депутата от ДПС Делян Пеевски е фалшифицирана чрез дописване на неверни данни във ведомствените дневници.