Съдия заплаши журналисти със съд за хулиганство заради Куйович
Съдия заплаши журналисти със съд за хулиганство заради Куйович / снимка: Дарик - Пловдив

Девети час в Апелативния съд в Пловдив продължава делото, образувано по жалбите на сръбския наркотрафикант Будимир Куйович и четиримата му съучастници, осъдени от Хасковския окръжен съд за трафик на хероин на стойност близо 7 млн. лева. Преди 2 часа чрез адвокатите си главният подсъдим обеща интервю, но по-късно се оказа, че то ще бъде за избрани от него медии.

Прокурорът по делото опроверга твърденията на защитата на Куйович в лицето на адвокат Елеонора Дулендерова, че в пледоарията си е заявил, че половината правителство си е отишло заради скандала около сръбския наркотрафикант. В публичното пространство се носят слухове, че половината МВР си е отишло заради това, но подобно нещо не съм казвал в съдебната зала, заяви апелативният прокурор Румен Боев.

Той настоява да бъдат потвърдени присъдите на хасковските магистрати от юли тази година, които дадоха 16 години затвор и 220 000 лева глоба на Куйович като организатор на престъпната група, а на останалите й членове – между 12 и 15 години затвор и глоби.

Съдът отхвърли искането на защитата на сръбския наркотрафикант Будимир Куйович за разпит на нов свидетел и за експертиза на дървените калъпи, направени за тестване на тайник за дрога в дома му. Допълнителният доказателствен материал не бе приет от магистратите с мотив, че е бил широко разгласен преди това в медиите, при това с внушение, че това ще обърне хода на процеса.

Сръбският наркотрафикант и тримата му съучастници – Николай Писков, Стойко Дойчев и бившият митничар Михаил Янков обжалват пред Апелативния съд в Пловдив присъдите си за трафик на хероин на стойност близо 7 млн. лв.

Преди старта на процеса председателят на съдебния състав Евдокия Кемалова заплаши журналистите със Съдебна полиция и съд за хулиганство, ако не напуснат незабавно залата, в която правеха снимки преди началото на заседанието. Гневът на магистрата бе провокиран от груба реплика на подсъдимия Куйович към нея: "Ай, разкарайте ги вече тия журналисти".

Адвокатката на подсъдимия бизнесмен Стойко Дойчев, който е от групата на сръбския наркотрафикант Будимир Куйович, се отказа да го представлява пред съда минути след началото на днешното заседание по делото срещу престъпната група. Адвокат Дженка Енчева заяви, че не е готова да пледира „невинност” за клиента си и е решила да се откаже от защитата му.

Миналата седмица делото бе отложено заради неявяване на друга адвокатка на един от подсъдимите, която бе глобена с 500 лв. Още тогава стана ясно, че защитниците на Куйович ще пледират „невинност” и ще искат разпит на нова защитена свидетелка.

Четиримата от групата на сръбския наркотрафикант бяха осъдени през юли тази година от Хасковския окръжен съд, като най-голямо наказание – 16 години затвор и 220 000 лева глоба, получи Куйович като организатор на престъпната група. На останалите й членове съдът даде съответно 12,14 и 15 години затвор и глоби.