/ БГНЕС
Ще бъдат премахнати 300 обекта, поставени незаконно
На северния плаж в курорта Слънчев бряг започна акция по събаряне на незаконно изградените обекти върху ивицата.

Акцията, предприета от новия наемател на плажа, стартира със събарянето на бар "Бикини". Там бе министърът на туризма Николина Ангелкова, която пристигна на инспекция. Пред журналисти Ангелкова каза, че ще бъдат премахнати всички 300 обекта, които са поставени от предния концесионер незаконно.

Министър Ангелкова присъства на демонтажа на бараките
 

БГНЕС


Делата, заведени от предишния концесионер, бяха спечелени в края на март, но владението бе предадено на новия наемател през месец май от служебното правителство. Тази събота и неделя ще бъдат премахнати една част от обектите извън одобрената схема. "Основният мотив за прекратяване на концесията е, че преместваемите обекти на плажа нахвърляха 8000 кв.м. Колко са точно незаконните обекти не мога да кажа. Допустимата площ е 4600 кв.м, а са надстроени 8000 кв.м", обясни министър Ангелкова.

Днес и утре ще бъдат премахнати 1200-1300 кв.м. Става въпрос за две заведения, които са с бетонни основи и павилиони за дюнери. Предвид факта, че новият наемател е влязъл късно във владение на ивицата, времето няма да стигне, за да премахне всички незаконни обекти до началото на този сезон, поясни още Ангелкова.

Сериозни проверки в Слънчев бряг

За следващия летен сезон Северния плаж в Слънчев бряг ще има съвсем различен облик. "Връчиха ни акта за въвод от Областна управа на 10 май, за 5 дни ние не можем да премахнем всичко, защото на 15 май изтича забраната за строителство", обясни представителят на фирмата наемател адвокат Николай Борисов. Той уточни, че след края на сезона ще се съборят и останалите преместваеми обекти. Първо ще се започне с тези, при които има излят бетон - масивните, и тези, които закриват гледката към морето.
 

БГНЕС


До края на лятото ще има непрекъснати изненадващи проверки и ще се реагира на всеки подаден сигнал. "Забраната за строителството влиза в сила на 15 май и след това не са разрешени никакви действия по събаряне. Ще има проверки и на други плажове", заяви министър Ангелкова.