"Липсва правна референция на база на какво са задържани моряците. Министерството на земеделието очаква получаване на такъв документ. По наша информация те са извършвали законна дейност. Добрата новина е, че рибарите са вече в България". Това каза на брифинг във връзка със задържането на моряците в Румъния заместник-министърът на земеделието Георги Събев. На брифинга присъстваха също директорът на агенцията по рибарство (ИАРА) Ваня Стаматова, както и двама от моряците.

"Имаме информация за задържана суровина, рибни запаси. Необходимо е да знаем за какво са обвинени рибарите. Когато узнаем, ще съдействаме на засегнатите страни, при възможност ще задействаме и всички органи", подчерта още министърът, след което обясни какво се е случило: "Български риболовни кораби са изпълнявали дейност риболов в Румъния. Те са изпълнявали тази дейност съобразно дадените им правомощия по европейското законодателство. В периода от 21-24.03. е била планирана съвместна проверка между български инспектори в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и експерти от румънския еквивалент на тази институция. Обект на проверки са били 5 български кораба, три от тях са били задържани, на тях са открити калкан и черноморска акула. Калканът и цацата са единствените, за които има предвидено в рамките на европейското законодателство ограничения в улова. Разбираме, че в Румъния има законодателство, което въвежда допълнителни ограничителни мерки, но в общоевропейските води се предвижда ограничение само за калкана и цацата".

Задържаните в Румъния наши моряци вече са у дома, но случаят се заплита (ОБЗОР)

Пламен Панайотов, собственик на двата задържани кораба каза, че обвиненията са по-скоро за акулите. "Извършени са им проверки, два кораба, които са били там са нямали акула и не са задържани. На задържаните кораби е имало 6 акули, а на другия 20. В Румъния е имало забрана от 15- ти март до 15-ти април. Ние сме били в общоевропейски води – корабите са били на над 52 мили. Хората са освободени, но нашите кораби са задържани, тежка е ситуацията", каза още той.

На въпрос към директора на ИАРА доц. д-р Ваня Стаматова за поисканата ѝ от моряците оставка, тя заяви, че е станало объркване. "Аз вече им се извиних. Станало е някакво объркване. Никога не съм ги наричала бракониери. В моя речник дори не присъства тази дума", подчерта тя.

"Още от самото начало работим по този казус. Изчакваме 7-дневен срок за получаване на документ за задържането им. Ако не бъде предоставен, ще се свържем отново с румънските власти", уточни още Стаматова.

Капитан Красимир Петров, другият капитан, също коментира поисканата оставка, като посочи, че на дневен ред сега е да си вземат корабите, а не оставката.

Капитаните на задържаните в Румъния кораби поискаха оставката на шефа на ИАРА

Припомняме, че българските моряци бяха задържани в петък за нелегален улов край Румъния. Трите рибарски кораба остават в Констанца.

Междувременно от сдружение "Черноморски изгрев" поискаха оставката на директора на агенцията по рибарство (ИАРА).