Свидетели уличили украинеца за атентата срещу Алексей Петров
Свидетели уличили украинеца за атентата срещу Алексей Петров / DarikNews.bg, архив

Двама свидетели уличили украинеца Роман Логвиненко като организатор на атентата срещу бившата барета Алексей Петров. Това стана ясно на делото за мярката му за неотклонение в Софийския градски съд.

Логвиненко, който е роден през 1968 г., се е занимавал с бизнес преди 10-ина години, но от известно време, когато идвал в България, отсядал в хотели, пише "24 часа". Свидетелите, които го посочват като организатор, са Бойко Георгиев и Бухлев.

Задържаха украинец за стрелбата с гранатомет срещу Алексей Петров

Двамата са разпитани пред съдия, Бухлев твърдял, че Роман е плащал за намирането на автомобили и за гранатометите, с които е извършен атентатът срещу Алексей Петров. Подобно нещо твърдял и Бойко Георгиев.

По време на делото обаче не стана ясно дали самият Роман се е похвалил пред тях. Друг свидетел - Евтим Евтимов, твърдял, че Бухлев бил посещаван много често от рускоговорящи мъже, което подкрепя и тезата на прокуратурата, отбелязва съдия Руси Алексиев.

Алексей Петров дава 100 000 долара за информация за атентаторите му

По думите на Алексиев причина за провала на атентата е неумението на стрелците. Съдията посочи още, ще доказателствата се определят не от количеството, а от тяхната тежест, а на този етап не е необходимо обвинението да бъде безспорно доказано.

Логвиненко поиска да излезе на свобода, защото има здравословни проблеми. Съдът обаче каза, че за тях няма медицинска документация. Освен това той няма постоянен адрес в България, отсече съдебния състав.

При жалба делото ще се гледа следващия вторник - 9 февруари, от Софийски апелативен съд.

На 29 октомври м.г. срещу Алексей Петров беше извършен опит за атентат в столицата.  Неизвестни стреляха по автомобила му с два гранатомета.

Стрелбата в района на бул. "Черни връх" вдигна на крак полицията. Ден след нападението беше открита колата, с която се придвижвали нападателите на Петров.

Все още се изясняват мотивите за атаката. Още преди два месеца бившата барета предположи, че опитът за атентат срещу него е свързан с работата му в ДАНС.

Алексей Петров е основен подсъдим в делото "Октопод". Процесът е за организиране и ръководене на престъпна група, създадена за рекет и изнудване.