От четвъртък стартира Световната седмица за правилната употреба на антибиотиците. През последното десетилетие проблемът с антимикробната резистентност придобива все по застрашителни размери. Смъртността от инфекции, причинени от резистентни микроорганизми, възлиза на повече от 25 000 души годишно в Европа и 700 000 по света.

Скоро ще имаме суперлекарство срещу грипа

По данни на Световната здравна организация малкият брой разработвани в момента нови антибиотици не са в състояние да се справят с нарастващия брой мултирезистентни микроорганизми.

По тази причина е необходимо да се увеличат усилията и мерките за запазване ефективността на антимикробните средства, с които разполагаме към момента. Антибиотиците са застрашени да загубят своята ефективност, поради неправилна и прекомерна употреба, а в много случаи те дори не са необходими. Само с общи координирани усилия може да се постигне успех в борбата с антимикробната резистентност.

Нови препоръки за употребата на лекарството "Лемтрада"

Антибиотиците, познати още като антимикробни лекарства, са лекарства, които убиват или потискат растежа на бактериите, за да излекуват инфекциите при хора, животни и понякога растения. Те са лекарства за бактериални инфекции (като пневмококова пневмнония или стафилококови кръвни инфекции).

Спряха контрабанда на лекарства за птици

Антимикробните лекарства, които са ефективни срещу вируси, обикновено се наричат антивирусни лекарства (като тези за грип, ХИВ и херпес). Не всички антибиотици са активни срещу всички бактерии. Съществуват повече от 15 различни класове антибиотици, които се различават по химичната си структура и действието си към бактериите. Един антибиотик може да бъде ефективен срещу само един или множество видове бактерии.
БГНЕС