Светослав Костов няма да подава оставка
Светослав Костов няма да подава оставка / БГНЕС
Генералният директор на БНР Светослав Костов не смята да подава оставка в момент, когато тече предизборна кампания, прокурорска проверка и влиза Сметната палата. Той ще изчака също така следващата седмица, за да види с какъв аргумент членовете на СЕМ ще стартират процедура по предсрочното прекратяване на мандата му.

"Не мисля, че в една такава тежка ситуация, в която се намира БНР по една или друга причина, трябва да се стига до подаване на оставка и абдикиране от поста", коментира Костов пред NOVA. "В момент, в който тече прокурорска проверка, в момент, в който е формирана анкетна комисия в Народното събрание, в момент, в който Сметната палата ще влезе с АДФИ и ще проверява всички неизгодни договори, сключени до момента от бившето ръководство и дефицита от близо 4 млн. лева. В момент, в който сме в предизборна кампания, трябва да се говори за оставки и промени в радиото", каза директорът на националното радио.

СЕМ дава седмица на директора на радиото да подаде оставка

Той припомни, че членовете на СЕМ са изслушали една част от хората в радиото, докато той не е бил изслушан по казуса със Силвия Великова и обвиненията в натиск. "Бяха изречени недоказани твърдения, доста инсинуации, откровени лъжи по мой адрес. Мисля, че дълго време запазих мълчание, мисля, че в отворено писмо разщитих правото си", добави Светослав Костов. Относно твърдението на Великова, че четирима души са му се обаждали да оказват натиск тя да бъде свалена от ефир, Костов заяви: "Няма четирима души - това са част от нелепиците и неистини, които твърди г-жа Великова. Как определи, че са четирима? Какво казва госпожа Великова, си е неин проблем, такава среща не е имало, такъв разговор не е имало. Твърденията са лично нейни", добави още Светослав Костов.

По-рано Съветът за електронни медии (СЕМ) даде седемдневен срок на директора на БНР доброволно да си подаде сам оставката, в противен случай след този срок мандатът му е бъде принудително прекратен. Поисканата оставка на Светослав Костов е заради спирането на излъчването на радиото за пет часа на 13 септември.

Сметната палата влиза за проверка в БНР

Според него е непрофесионално от СЕМ да му искат оставката в изборно време, както и на фона на това, което се случва в медията.

Журналисти от БНР поискаха СЕМ да смени ръководството

Попитан дали в радиото се работи под натиск, Костов каза, че това не е така и поясни, че на изслушването в СЕМ са се появили хора, които не са от т.нар. „Редколегия” и те не представляват гласа на радиото. Той добави, че в радиото няма цензура и подчерта, че много неща са нямали да прозвучат в ефир, ако е имало такава.

Прокуратурата: Нямало е техническа причина „Хоризонт“ да замлъкне

Костов обяви още, че често се случва сигналът на радио „Хоризонт” да прекъсва, като през август това се е случило четири пъти. „Не съм съгласен с твърденията, че това се случва за първи път и е безпрецедентно. Само през месец август около четири пъти е спирала програмата на „Хоризонт”. Това е видно от справките, които ни се изпращат от НУРТЦ, протоколите на техническата ни дирекция”, коментира той и добави, че прекъсванията са по различни причини.

Светослав Костов пред СЕМ: Няма да допусна политическа пропаганда в БНР (СНИМКИ)