Светият синод забранява венчавките в събота
Светият синод забранява венчавките в събота / снимка: Дарик - Благоевград
Светият синод забранява венчавките в събота
22785
Светият синод забранява венчавките в събота
  • Светият синод забранява венчавките в събота

Светият синод е взел решение извършването на църковни бракове занапред да бъде само в неделните дни. От началото на следващата година венчавките няма да стават в събота, тъй като в този ден се почита паметта на мъртвите, каза председателят на храм "Въведение Богородично" в Благоевград Андон Шавулев.

Светият синод е взел решение за забрана на венчавките в съботните дни. От началото на следващата година младите семейства ще могат да се вричат във вярност в църковен храм само в неделя, потвърди неврокопският митрополит Натанаил.

"Това не е вид забрана. Съгласно каноните на Българската православна църква е грях да се извършват венчавки в събота, тъй като неделя е денят на Възкресението Христово", коментира дядо Натанаил. "Записалите се до този момент за църковен брак младоженци, няма да бъдат връщани от служителите в православните храмове", каза още неврокопският митрополит Натанаил.

Малко е недомислено решението на Светия синод за извършване на венчавки само в неделя. Ако това се въведе, предполагам, че миряните ще изпитат трудности при организирането на сватбените тържества, заяви пред Дарик председателят на храм „Въведение Богородично" в Благоевград отец Андон Шавулев.

„Основната презумпция е, че в събота вечер като се правят венчавките на другия миряните не могат да се подготвят за светата литургия, която се извършва в неделя, в деня на Възкресението Христово. Това е основната презумпция. Мисля, че Светият синод е малко закъснял. Трябва да се направи църковна икономия, защото народът трудно може да се съобразява. Според мен решението не е много адекватно", каза отец Андон.

Дали венчавките в църковен храм занапред ще се извършват само в неделя ще стане ясно окончателно на 28 октомври, когато е заседанието на Светия синод.