СУ чества 120 г. от създаването си с шествие
СУ чества 120 г. от създаването си с шествие / Sofia Photo Agency

С шествие на преподаватели, бивши и настоящи студенти, докторанти и политици ще бъде отбелязана 120-та годишнина на Софийския университет „Св. Климент Охридски". Вечерта в Народния театър ще има тържествен концерт, а през нощта в Ректората - бал с маски и музика на живо.

В Аулата на СУ ще има научна конференция за несигурното бъдеще и университета в епохата на глобализацията. Ще бъде връчена и голямата награда за наука на Алма матер. Паричната й стойност е 10 хиляди лева, съобщи Александър Кьосев, преподавател във висшето училище. По думите му тази награда се дава от Софийския университет, но не непременно на учен от университета и не непременно на българин.

По-късно от сградата на Ректората ще тръгне академичното шествие. То ще мине покрай на-важните държавни институции. По пътя му до Народния театър в него ще се включат президентът, премиерът, председателят на Народното събрание и 80 депутати, възпитаници на Софийския университет, министрите на образованието и културата.

Вечерта ще бъдат запалени 120 факли, на колкото години става Алма матер, а цяла нощ в Ректората ще има бал с маски, четири сцени и музика на живо, изпълнена от 10 групи.