Стотици хора казаха последно сбогом на Теодора Захариева
Стотици хора казаха последно сбогом на Теодора Захариева / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Стотици хора казаха последно сбогом на Теодора Захариева
48869
Стотици хора казаха последно сбогом на Теодора Захариева
  • Стотици хора казаха последно сбогом на Теодора Захариева

Такива като Теодора Захариева не трябва да се изпращат със сълзи, а с аплодисменти. Това бе репликата, с която Ангелина Бонева, работила в основания от Захариева Център за защита на правата в здравеопазването, изпрати починалата.

Поклонението пред Теодора Захариева пред столичния храм "Св. София" събра стотици опечалени, дошли да изпратят една от първите жени, които се изправиха срещу недомислиците в здравната система.

С венци от Национална пациентска организация, от Национална агенция за децата и младите хора с диабет, от Асоциация на пациентите с бъбречни заболявания, от федерация Български пациентски форум и с дълбок поклон от стотиците събрали се пред църквата "Св. София", България изпрати Теодора Захариева в края на житейския й път.

Един от хората, заради които си струва да се живее. Така Меглена Кунева описа Теодора Захариева: "Мисля, че знам какво Теодора искаше да направи в живота си, затова бяхме заедно".

Сред опечалените, последно сбогом казаха и столичният кмет Йорданка Фандъкова, омбудсманът Константин Пенчев, както и здравният министър Стефан Константинов. "Надявам се наистина да има човек, който да я наследи, защото има незаменими хора", каза Фандъкова. "Това е един човек, който намери сили, неизлечимо болен, да се бори за хората. Теодора Захариева е нарицателно, няма какво да говорим", сподели Пенчев. "Теодора беше уважаван съмишленик, понякога опонент, достоен за уважение", призна министър Константинов.

За тази болест не знам дали ще има някакъв лек изобщо, казва Силва Якимова, един от хората, които са живи, благодарение на Теодора: "На мен ми помогна да си взема едни лекарства, които ми ги бавеха от министерството една година".

През 2005 г. Теодора Захариева беше човекът, който обяви тридневна гладна стачка пред сградата на Министерство на здравеопазването. През 2008 г. същата тази жена осъди здравното ведомство да й заплати 100 000 лева обезщетение. С тези пари Теодора Захариева основа Центъра за защита на правата в здравеопазването и помогна на много хора с нейната съдба.

Колегите на Теодора от Центъра за защита правата в здравеопазването пишат на сайта си "със сигурност можем да кажем, че благодарение на нея, хиляди болни от рак получиха възможност да се лекуват и макар мнозина от тях да не го знаят, дължат живота си на нейната борба. Теодора направи толкова много за хората без никога да е заемала какъвто и да е държавен пост. Нещо повече, тя не се уплаши да се изправи сама срещу държавата, за да защити болните".

Стотици хора казаха последно сбогом на Теодора Захариева
netinfo