Статутът на бежанците ще се урежда за 21 работни дни
Статутът на бежанците ще се урежда за 21 работни дни / снимка: БГНЕС

Вече за 21 работни дни ще се урежда статутът на бежанците. Това съобщи в интервю за БНТ шефът на Агенцията за бежанците полк. Николай Чирпанлиев. Той уточни, че за това е необходимо да има изключително добра организация в техническите параметри. По думите му от днес вече ще действа и нов устройствен правилник с 50 щатни бройки.

"Още днес ще бъдат назначени щатни коменданти в двата центъра - във Враждебна и Военна рампа. Ще назначим на граждански договори представители от сирийската общност, лекари, които ще да бъдат денонощно там и ще си сътрудничат с нашите специалисти", допълни полк. Чирпанлиев.

Шефът на Агенцията за бежанците обеща, че ще се подобрят и битовите условия в центровете. Очаква се днес да бъде пуснато парното и в центъра във Военна рампа.

Полк. Чирпанлиев представи и точен отчет на средствата, необходими за един бежанец. Стана ясно, че около 385 лв. струва издръжката на бежанец. Освен храна и подслон, в сумата са включени и капиталовите разходи по ремонта и поддръжката на сградите. Очаква се отчет на Агенцията за бежанците как са били усвоени средствата от фондовете на ЕС.