Кирил Петков и Бойко Борисов
Кирил Петков и Бойко Борисов / БГНЕС, колаж
Нито Кирил Петков, нито Бойко Борисов се явиха на делото за клевета, което съпредседателят на "Продължаваме промяната" заведе срещу лидера на ГЕРБ. 

Делото е във връзка с изказвания на Борисов, че Петков и другият съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев са получавали комисионни от договори за доставка на газ. Според адвоката на Бойко Борисов - Менко Менков, това дело е опит да бъде затворена устата на лидера на ГЕРБ като политически опонент.

Макар в предварителните си изявления Кирил Петков да обяви, че гражданският му иск е за половин милион лева, в Съдебната зала стана ясно, че искът е частичен - за 10 000 лева, с възможност, ако бъде удовлетворен, да се претендира цялата сума до 500 000 лева, съобщи БНР.

Настоящият частен процес, който Кирил Петков провежда, е продължение на невъзможността политически да бъде репресиран Бойко Борисов, благодарение на действията на прокуратурата и на българския съд най-вече, който обяви задържането на Борисов и Севделина Арнаудова за незаконосъобразни. Това коментира пред журналисти адвокат Менко Менков, който защитава лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по делото за клевета, заведено срещу него от съпредседателя на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков, съобщи БТА. 

Делото започна във вторник в Софийски районен съд.

„Заведох дело за клевета срещу Бойко Борисов за половин милион лева“, коментира на 24 август Кирил Петков. Делото за клевета е във връзка с изказване на Борисов, че Кирил Петков и Асен Василев са взимали комисионни от договори за доставка на природен газ.

Според Петков са му причинени неимуществени вреди, довели до накърняване достойнството и репутацията му заради клеветнически твърдения на Борисов, пише в иска.

В съда, адвокатът на Петков – Стоян Мадин, заяви, че е предявен и граждански иск срещу Борисов за 10 000 лева, той е частичен от цялостния размер на предявените неимуществени вреди от 500 000 лева по делото за клевета, като поиска съвместното му разглеждане. Според адвокат Менков исковата молба е нередовна, а искането за съвместно разглеждане недопустимо. Според съда обаче няма формални недостатъци в гражданската претенция на Петков и го обяви за допустим. Съдът прие гражданския иск на Петков.

Във връзка с делото за клевета от страна на Петков защитата поиска съдът да допусне трима свидетели. Делото беше насрочено да продължи на 9 януари 2023 г.
БТА/БНР