Станишев се срещна с председателя на Съда на Европейските общности
Станишев се срещна с председателя на Съда на Европейските общности / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Повечето от новите страни-членки на Европейския съюз се справят много по-добре и са подготвени в много по-висока степен за прилагането на общностното право, отколкото останалите държави от Съюза. Това заяви председателят на Съда на Европейските общности Василиос Скурис на срещата с премиера Сергей Станишев, съобщи правителствената информационна служба.

Българският министър-председател е посочил, че за двете години членство в ЕС срещу страната ни не е заведено нито едно дело заради неизпълнени ангажименти по европейските директиви и регламенти.

Василиос Скурис е на посещение в България по покана на председателя на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев. Пред премиера Станишев той е подчертал ролята на сътрудничеството и кооперирането между националните съдии и съдиите от страните-членки за развитието на европейското право, както и важността на тълкувателните решения на Съда на ЕО - механизъм, който според него трябва да се използва в по-голяма степен за еднозначното прилагане на европейските правни норми.

Премиерът е информирал госта си, че за повишаването на прозрачността по отношение на дейността на държавата за защитата на правата и интересите на България се подготвя интернет-страница за делата пред съда на ЕО. В нея ще бъдат публикувани пълните им досиета и ще може да се следи ходът им. Ще има и база данни за всички решения на съдилищата в Люксембург, ще се представят отделни казуси, резюмета на искови молби и т. н. Василиос Скурис е приветствал инициативата като изключително добра практика, която се приема позитивно в ЕС. /БТА/