Станишев се срещна с Хорст Кьолер
Станишев се срещна с Хорст Кьолер / снимка: Sofia Photo Agency
България ще се възползва от предимствата на членството в Общността, за да работи активно за един силен и ефективен Европейски съюз. Това е заявил министър-председателят Сергей Станишев по време на срещата си с германския президент Хорст Кьолер, съобщиха от правителствената информационна служба. Кьолер е на официално посещение в страната ни по покана на президента Георги Първанов.

България има активен стремеж и полага усилия за установяването на добро сътрудничество на страните от Западните Балкани с ЕС. Поддържането на стабилността на Балканите, заедно с усилията на страната ни за развитие на Черноморския район, са приносът на България към Общността, е посочил премиерът Станишев. Той е подчертал също, че можем да сме полезни за общия успех на ЕС и с гъвкавостта си и със своята способност за развитие.

Министър-председателят е запознал госта с напредъка на страната ни и е подчертал, че ще продължим усилията по отношение на организираната престъпност и борбата с корупцията. Той е изтъкнал високата оценка, която страната ни дава на работата на Германия по време на мандата й като страна-председател на ЕС и е изразил задоволство от постигнатото по приоритетите на председателството. Премиерът Сергей Станишев е посочил, че България подкрепя постигнатия по време на Европейския съвет успех с изработването на мандат за междуправителствена конференция по време на португалското председателство. Нашата страна ще работи в рамките на тази конференция за нов Договор за промяна, съдържащ променен Договор за ЕС и Договор за функционирането на ЕС, който ще замени досегашния Договор за европейските общности, е допълнил той.

Двустранните отношения между България и Германия са трайно безпроблемни, основани на добро партньорство и дори приятелство, е изтъкнал германският президент. Неизбежно е непосредствено след присъединяването към ЕС българските граждани да претърпят известно разочарование поради очакваните бързи резултати, е казал още той. Според него българското правителство трябва да си поставя конкретни цели, които да постига, и последователно да работи за изпълнението на дългосрочните си планове. Убеден съм, че през следващите 10 години България може да задържи висок икономически растеж, е заявил Хорст Кьолер.

Новите държави-членки на ЕС имат възможността да се профилират и да се утвърдят като страни с голям потенциал за привличане на инвестиции, е мнението на германския президент. Това изисква както целенасоченост, така и самочувствие, смята още той. Премиерът Сергей Станишев е изразил благодарност за изключително активната и последователна подкрепа на Германия за каузата на несправедливо осъдените на смърт български медици в Либия. Благодарение на нея бе постигнат реален напредък по този въпрос и съм убеден, че усилията ще продължат и при португалското председателство, е казал още министър-председателят.