ССД избира пак Софиянски за свой лидер
ССД избира пак Софиянски за свой лидер / снимка: Sofia Photo Agency
С управлението си тройната коалиция връща България към мрачните времена от 1995/1996 година, когато хората се питаха какъв е смисъла да останат в страната. Днес ни предстоят сериозни реформи, като на първо място трябва да се справим, да се отървем от паралелната власт, която е изградена от Държавна сигурност. Това каза председателят на СДС Пламен Юруков пред делегатите на VІІ-то извънредно национално събрание на Съюза на свободните демократи, свикано за избор на ново ръководство.

Лидерът на СДС призова за обединение на опозицията, за да се даде адекватен отпор на управляващите. Юруков подчерта, че институционалната криза е на най-високо равнище. Той обърна полюса на фразата, че всеки народ си заслужава управниците, като каза, че българите не заслужават сегашното управление. Според Юруков държавата трябва да се ръководи от по-малко като администрация правителство, но по-ефикасно.

Ангел Джамбазки от ВМРО се обърна към членовете на ССД с призив за спиране на изборните екскурзии. Той посочи, че не е логично хора, които не живеят в България и не плащат данъци тук, да идват за ден - два и да решават съдбата на страната.

Димитър Чукарски от БЗНС-НС акцентира, че върху престъпници има политически чадър. Според него е необходимо към хората да се отправят правилни послания от опозицията, за да се запали искрата на недоволството, макар да изрази мнение, че на улицата едва ли вече ще излязат толкова хора, колкото през 1997-а, но поне да се покаже, че на предстоящите парламентарни избори, били предсрочни или редовни, ще има алтернатива.

Синдикалният апел пред политическото събрание беше за подобряване на живота на хората, което можело да стане с общи усилия.

Димитър Манолов от "Подкрепа" каза, че българите не искат, а и не е нормално като граждани на ЕС да живеят с 200 евро заплата, а пенсионерите с 60 евро пенсия.

В следобедните часове ССД ще избере ново ръководство, като делегати бяха категорични пред Дарик, че председател на партията отново ще е основателят й Стефан Софиянски. След това трябва да се вземе и решение с кои политически сили ще си партнират демократите.