Спрените европари могат да бъдат компенсирани с бюджетния излишък
Спрените европари могат да бъдат компенсирани с бюджетния излишък / снимкa: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
Има готовност спрените пари по програмите САПАРД и ФАР да бъдат компенсирани със средства от бюджетния излишък на страната. Това заяви премиерът Сергей Станишев при обобщаване на резултатите от разширеното заседание на тройната коалиция в Банско. Министърът на финансите Пламен Орешарски обяви, че разходването на средствата от бюджетния излишък ще стане през септември с промени в Закона за държавния бюджет, но уточни, че става дума за парите от излишъка над трите процента, заложени в бюджета.

Премиерът уточни, че ще поиска всяка една от агенциите внимателно да прегледа документите, които разработва и да определи кои са най-приоритетни за изпълнението на двете програми САПАРД и ФАР. Бонуси и стимули за работещите в агенциите предвиждат още управляващите с аргумента, че се създава стрес в администрацията. По думите на министър-председателят функциите на вицепремиера Меглена Плугчиева ще бъдат разширени с цел по-доброто контролиране на усвояването на средствата от еврофондовете.

„Беше създадена работна група, която ще анализира функционирането на всички системи и органи, които работят с европейските фондове. Категорично не става дума за ново министерство и не може да става дума по чисто прагматични причини”, каза министър-председателят.

Премиерът обеща по-големи коледни надбавки за пенсионерите, но не се ангажира с конкретна сума. Социалната сфера от НДСВ предлага всички деца на възраст от три до шест години да получават всеки месец ваучер за детско заведение по стандарт, определен от държавата. Проектът се нарича „Детска градина” и има за цел да подпомогне родителите, които не успяват да запишат децата си в общинските градини. Според жълти депутати идеята им се приема от партньорите в коалицията.

Финансовият министър Пламен Орешарски заяви, че осигурителната тежест ще бъде намалена с четири процентни пункта. Два от тях ще компенсират увеличението на здравната вноска, която нараства от шест на осем на сто. Нетния ефект ще бъде намаляване на осигурителната тежест с два процентни пункта за работодателя. Предвижда се съотношението при плащането на осигуровките за пенсии да бъде осем, десет, дванадесет – за работник, работодател и държава. От НДСВ са предложили съотношението да бъде шест, десет, четиринадесет, но това не се е приело.