Спортното министерство проверява БФШахмат по подозрения за злоупотреби

Пресконференция на Красен Кралев относно проверка в БФ Шахмат
Пресконференция на Красен Кралев относно проверка в БФ Шахмат / Министерство на спорта, пресцентър
Министерство на младежта и спорта започва проверка на финансирането и проведените състезания от Българската федерация по шахмат в периода 2011 – 2014 г. Това заяви на пресконференция министърът на младежта и спорта Красен Кралев, цитиран от пресцентъра на ведомството си.
 
Причината за проверката е предоставената информация от страна на Европейския шахматен съюз (ЕШС) и Световната федерация по шахмат (ФИДЕ), както и решението на Спортния арбитражен съд в Лозана от 22 май 2017 г.
   
Топалов със сигнал в прокуратурата срещу Кралев заради ЦСКА

„В решението на съда в Лозана има два важни аспекта. Първият е че съдът приема, че състезанията в к.к. Албена/Златни пясъци не са легитимни състезания от календара на ЕШС. И вторият - парите, които са преведени като такса от българската държава, са преведени по сметка в Словения на офшорна компания, регистрирана в Далауеър, която носи името „Европейски шахматен съюз“, е казал министър Кралев. Той е изнесъл данни, че според документите, подадени от федерацията по шахмат в министерството,за периода 2011 – 2014 г., 1 070 140 евро са платени във въпросната сметка.
   
Министър Кралев е бил категоричен, че ще се обърне към главния прокурор за съдействие за установяване на мащаба на злоупотребата.
 
„Президентът на Българската федерация  по шахмат съзнателно е включил тази сметка в договорите между федерацията и министерството. Ние не знаем на кой е сметката и не знаем дали там не са превеждани и други суми, например от спонсори на федерацията“, е казал министър Кралев.
 
Той е потвърдил, че Министерството ще си потърси цялата сума, отпусната за състезанията в к.к. Албена/Златни пясъци, а не само част от нея, както е според последната проверка на Инспектората. Според него докато не стане ясно с каква точно сума Българската федерация по шахмат е ощетила държавата, ММС няма как да се произнесе по лиценза на федерацията, който изтече на 4 юни 2017 г.
   
Кралев отговори на Топалов

На пресконференцията са присъствали още вицепрезидентът на ФИДЕ Георгиус Макропулос, президентът на ЕШС Зураб Азмайпарашвили и генералният секретар на ЕШС Теодорос Тсорбатзоглу, които са на посещение в България по покана на министър Красен Кралев.
 
Целта на тяхното посещение е да се изяснят мащабът и характерът на нарушенията на ръководената от Силвио Данаилов Българска федерация по шахмат и да се обсъдят възможностите за възстановяване на членството и позицията на българския шахмат в европейското и световното шахматно общество, отбелязват от спортното министерство.
 

Пресконференция на Красен Кралев относно проверка в БФ Шахмат
Министерство на спорта, пресцентър

„Управляваната от Силвио Данаилов Българска федерация по шахмат е заблудила ММС, като е поискала такса за фалшиви първенства и е превела парите във фалшива сметка, а не на ЕШС“, е потвърдил вицепрезидентът на ФИДЕ Георгиус Макропулос.
 
По думите му съдът в Лозана е приел, че няма как Силвио Данаилов да не знае за фалшификацията, защото по същото време е бил президент, както на БФШахмат, така и на ЕШС. Подобни действия на Силвио Данаилов, както и отказът му да предостави каквато и да било официална информация и документи на ЕШС са довели и да изключването на БФШ от европейския съюз, а в момента тече дело и в Етичната комисия на ФИДЕ, което вероятно ще потвърди заключенията на ЕШС.
 
Той е обяснил още, че в показанията си в Лозана Силвио Данилов е опитал да прехвърли отговорността за действията си на УС на БФШахмат.
   
„Изцяло подкрепяме инициативата на министър Кралев, защото се убеждаваме, че той иска да помогне на българския шахмат. Надяваме се и вярваме, че той ще продължи с тези стъпки през следващите седмици. Но също така искам да подчертая, че отделно от неговите действия, ние като ФИДЕ не можем да прекратим действията си срещу хората, отговорни за тези постъпки“, е казал Георгиус Макропулос.
 
„Ние искаме да видим федерация, на която да имаме доверие и можем да работим с нея. Проблемът е, че днес не знаем на кого можем да вярваме в настоящата федерация“, е допълнил той.
  
„Ние сме тук, за да намерим решение, как да върнем българския шахмат в европейското семейство“, е казал президентът на ЕШС Зураб Азмайпарашвили. Той е споделил, че на срещата с шахматната общественост представителите на сегашното ръководство на БФШахмат са заявили, че не са информирани за злоупотребите, както и не са вземали решение да не бъде предоставена информация на ЕШС, както твърди Силвио Данаилов.
 
„Въпреки това ние не можем да вярваме на хора, които са били членове на ръководството и не са се поинтересували, макар че са имали информация от различни източници, дали наистина е имало злоупотреби във федерацията и защо не се предоставят документи на ЕШС“, е допълнил той.
  
Всички участници в срещите се обединиха около мнението, че е необходимо ново начало на българския шахмат. „Всичко оттук нататък е в ръцете на шахматните клубове“, е казал министър Красен Кралев. Според него добър вариант е създаването на инициативен комитет, който да обедини по-голямата част или всички шахматни клубове в страната. „Аз знам, че има много честни хора в шахматната общественост. Можем да излезем с достойнство от тази ситуация, като – разбира се – това петно няма да бъде забравено“, е казал Красен Кралев. Той е подчертал обаче, че бъдещето на този спорт зависи от шахматните дейци в България.
   
Министърът бил категоричен, че при всички положения ръководеното от него ведомство няма да подмине констатираните нарушения в БФШахмат и ще търси правата си.