Според КНСБ полицаите се хранят по-оскъдно от кучетата
Според КНСБ полицаите се хранят по-оскъдно от кучетата / netinfo

Национални протестни действия в защита на работещите в системата на МВР да бъдат проведени след новогодишните празници, ако няма преговори между ръководството на вътрешното министерство и синдикатите. С такова общо становище излязоха президентът на КНСБ Желязко Христов и председателят на полицейския синдикат Емил Рашев.

На срещата между председателя на КНСБ Желязко Христов и председателя на Националния полицейски синдикат в България Емил Рашев стана ясно, че социален диалог в система на МВР няма. В продължение на седем месеца не се обсъждат поставените от синдикатите проблеми в министерството. От юни трите синдикални структури в Министерството на вътрешните работи са изпратили декларация до министъра на вътрешните работи Михаил Миков с покана за диалог, но до момента се отказва среща по исканите въпроси, стана ясно още на срещата.

"На ден за храна, когато е на работа, един полицай получава 1,40 лева. Полицейското куче получава 2 лева, защото яде 700 грама храна по 3,68 лева. Арестантът яде за 3,60 лева", уточни Христов.

Ръководството на КНСБ и ръководството на Националния полицейски синдикат поискаха следните неща от МВР: провеждане на спешни преговори между синдикалните лидери в системата на МВР и ръководството на министерството; обсъждане и решаване на проблемите, поставени от персонала на базата на анализ на финансовите възможности; създаване на предпоставки за професионално подготовка и израстване на служители в МВР на всички нива както и недопускане проблемите на работещите в системата на МВР, които в по-голямата си част са проблеми на българското общество – като заплати по-добри условия на труд и други, да бъдат политизирани.