Според Цветанов ниската избирателна активност е провалила ГЕРБ на вота в Кюстендил
Според Цветанов ниската избирателна активност е провалила ГЕРБ на вота в Кюстендил / снимка: DarikNews.bg

Ниската избирателна активност и смесените избирателни секции с преобладаващо ромско население са основните причини за загубата на ГЕРБ в Кюстендил на частичните избори, които се проведоха там. Това коментира министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти в Стара Загора, преди да се включи в политическо събрание на местните симпатизанти на ГЕРБ. По време на срещата към редиците на партията се присъединиха още 200 души, между които 85-годишен дядо и 20-годишна млада дама.

Министър Цветанов изтъкна ниската избирателна активност - 30-32% и смесените избирателни секции, където силата е на БСП, като причина за нареждането на ГЕРБ на трето място след местния вот в Кюстендил: "Знаете, че там силата е на БСП, която успя да вземе около 1500 гласа, докато ГЕРБ там е последна със 165 гласа". "Частични избори за кмет се провеждат и в община Съединение", допълни вътрешният министър: "Там сме първа политическа сила. Предстои балотаж другата неделя. Имаме 1589 гласоподаватели за ГЕРБ срещу 1570 за БСП. Всеки един може да направи равносметка как беше до 2009 г., каква беше оценката на ЕК, какво беше процентното усвояване на еврофондовете - те бяха спрени поради корупция и тежка организирана престъпност".

Цветанов коментира и някои от актуалните криминални въпроси в страната, като случая с братя Галеви: "Оттук нататък с действията, които се предприемат от Върховната касационна прокуратура, обявяват братя Галеви с европейска заповед за задържане и след това започва следващата стъпка за международното им издирване".