/ БТА
Транспортният министър Николай Събев заяви, че страната ни предприема спешни мерки за облекчено преминаване на ТИР-овете на граничния пункт "Капитан Андреево". Той се срещна с представители на турската страна, сред тях и министърът на търговията, управителят на Одрин и регионални митнически ръководители. 

"От българска страна ще се увеличи скоростта на преминаване, като целта ще е да се достигне до 2000 камиона от Турция към нас на "Капитан Андреево" и до 1000 на "Лесово". Командировани са и хора от Гранична полиция и Митница. В момента има тапа от около 3500 камиона от турската част", посочи Събев

По-рано близо 300 превозвачи излязоха на протест пред ГКПП "Капитан Андреево" в очакване на ресорния министър. Недоволните поискаха по-бърза обработка на камионите. "Браншът е тук, защото нямаме диалог с министъра, което е и нашето настояване", посочи Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи. Шофьори свидетелстваха, че за влизане от Турция в България се чака шест денонощия, което е недопустимо. Според тях случващото се в момента с огромните опашки е предизвикано от затварянето на частната лаборатория за фитосанитарен контрол на пункта.

Превозвачи блокираха ГКПП „Капитан Андреево“ (СНИМКИ)

"Ако успеем да вдигнем скоростта на преминаване на 2000 камиона, влизащи от Турция към България през "Капитан Андреево", ще успеем да оберем тази тапа от над 3500 камиона на паркинги", посочи министър Събев и допълни: "Идеята е в един прозорец от една седмица с по-висок капацитет на преминаване да оберем тази вълна и да се мине към регулярна скорост на преминаване". 

Той обяви, че до септември се планира да има още 50% увеличение на капацитета на преминаване на транспортни средства през „Капитан Андреево”.

"Имаме вече договорка с Агенция „Митници“ да инсталираме лаборатория за фитосанитарен контрол в това помещение в съседство", отбеляза зам.-министърът на земеделието Иван Христанов. По негови думи тя ще може да обслужва дори увеличения трафик за по-малко от един час на превозно средство. Срокът за пуска е 4-5 месеца, тъй като тя е въпрос на обществена поръчка, която със сигурност ще бъде обжалвана многократно, за да се спъва процеса, смята Христанов.

Той каза още, че в момента няколко транспорта на ден карат пробите в централната лаборатория на Българската агенция за безопасност на храните в София и те почти не се бавят. След анализ освен това установихме, че имаме драстично намаление на стоките, които се контролират лабораторно, подчерта Христанов.

На журналистически въпрос той отговори, че международният имидж на България само се подобрява и няма как да се влоши, защото декларативното отношение на държавата да гарантира контрола на границата е най-силната гаранция.

В същото време протестиращите срещу проблемите на границата с Турция превозвачи продължават да изчакват пред „Капитан Андреево“ с искане за лична среща с министър Събев.