Спецзвено поема делата за злоупотреби с еврофондовете
Спецзвено поема делата за злоупотреби с еврофондовете / netinfo

Спецзвено от петима прокурори поема делата за злоупотреби с европейските фондове по програмите САПАРД, ИСПА, ФАР и „Леонардо да Винчи”. Това съобщи говорителят на главния прокурор Маргарита Попова на семинар на прокуратурата в Цигов чарк.

Със заповед на главния прокурор във Върховна касационна прокуратура се създават три отдела: Специален отдел за защита на финансовите интереси на Европейската общност с началник Маргарита Попова и два отдела за организирана престъпност и корупция. Петима прокурори от Върховна касационна прокуратура и Софийска градска прокуратура ще разследват делта за злоупотреби при усвояването на средствата по програмите ФАР, ИСПА, САПАРД и „Леонардо да Винчи”, които са образувани по материали, изпратени от ОЛАФ, по сигнали на български контролни органи – предимно на полицейски.

Засега звеното поема 12 дела, сред които са всички случаи, които бяха посочени в доклада на ОЛАФ като разследването за пране на пари срещу пернишкия бизнесмен Людмил Стойков.

От днес звеното от прокурори ще работи в екип с дознатели от БОП и Дирекция на полицията както и други контролни органи в държавата, които вече имат кабинети в сградата на Националната следствена служба.

Тази идея е подкрепена от изпълнителната власт в лицето на вицепремиера Меглена Плугчиева и министъра на правосъдието Миглена Тачева. Целта е да се активизира максимално работата по тези дела и да се концентрират усилията на държавата в тази област както и да се изследват проблемите в дълбочина, коментира говорителят на главния прокурор Маргарита Попова.

Максимално ще се облекчи и излишната бюрокрация. Целта е до следващия евродоклад да има реални стъпки напред.