Полиция и здравни власти провеждат специализирана операция на стоков базар “Илиянци“ в София.

БГНЕС

Акцията започна рано тази сутрин. В района има много полицаи с предпазни маски на лицата и защитни ръкавици. Входовете към борсите са блокирани, всеки искащ да влезе се проверява.

БГНЕС


Освен документи, проверява се здравния статус на хората. Част от акцията на властите е проверка и на произхода на стоките, предлагани на "Илиянци".

БГНЕС


На място пристигнаха представители на Столична община от дирекция "Аварийна помощ и превенция", които ще извършат дезинфекция.

Екипи на дирекциите „Инспекция по труда“ София и София област също участваха в общата акция на контролните органи на стоков „Илиянци“ за проверка на изпълнението на мерките за предотвратяване на разпространение на коронавируса (2019-nCoV), съобщиха от ГИТ.



Акцентът при проверките на контролните органи на Инспекцията по труда беше законосъобразното наемане на работна сила. До обяд са проверени 26 работодатели, при които по първоначални данни са установени 5 лица да полагат труд без трудови договори. Проверките продължават, като на проверените работодатели са връчени призовки за предоставяне на допълнителни документи.

За нуждите на извършването на контрола в рамките на акцията на участниците в нея са предоставени предпазни средства – ръкавици и маски с филтър.

БГНЕС

Акцията се провежда след като главният прокурор Иван Гешев поиска информация от здравния министър Кирил Ананиев за "Илиянци".

БГНЕС


Преди това Националният оперативен щаб за коронавируса изнесе сведения, че източник на заболяването на двете лица, приети в „Пирогов”, може да е пребивавал в района на стоковия базар.

БГНЕС


Деси, която работи на „Илиянци” от около 20 години каза, че носят маски по принцип. „Дезинфектанти имаме в магазина, в колата“, добави младата жена. Тя не скри, че клиентите намалели драстично и по думите ѝ това е от повече от месец. Жената посочи, че клиентите рядко идват с маски. „От 7-8 клиенти, трима са с маски, четирима – не”, описа още тя.

БГНЕС