Соломон Паси: У нас има невероятна симбиоза между власт и медии
Соломон Паси: У нас има невероятна симбиоза между власт и медии / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

Европа има сериозно притеснение за свободата на медиите изобщо на територията на Европейския съюз", каза в Плевен президентът на Американо-Българската Алумни Асоциация Соломон Паси, който беше в града на второ регионално събитие на асоциацията, озаглавено "Ролята на медиите в отразяване на ключови събития през 2012".

Пред журналисти, той коментира доклад посветен на свободата на медиите в Европейския съюз, който Европейската комисия внесе този понеделник в Брюксел. В доклада като проблем са посочени случаи на лоши журналистически практики, които са оценени като дългосрочна заплаха за достоверността на публикациите, а от там и за целия сектор.

"Този доклад не е правен нито само за България, нито по повод България. Основната препоръка в него е, Европейският съюз да има компетенция върху свободата на медиите във всяка една страна - членка на съюза", каза Соломон Паси и припомни: "Медийните скандали напоследък в цяла Европа и света показаха, че медиите са много по-солидно оръжие, отколкото хората си го представят".

Той посочи като пример Италия: "Не случайно, за да станеш журналист там се минава през една много сложна процедура, защото италианците са си дали сметка, че тази професия е поне толкова, ако не и по-отговорна, отколкото да станеш лекар", каза Паси и добави: "Не на всеки дават скалпела в ръката. За това трябва да се премине през обучение и т.н., а един журналист може да бъде много по-опасен от един лекар, ако злоупотребява с професията си. Именно заради това се налага един такъв регламент на дейността на журналистите".

Соломон Паси посочи, че изводите в доклада не са насочени срещу някоя конкретна медия в България или другаде, както и не са насочени срещу конкретни собственици в страната или европейския съюз, а са насочени към регулиране и демократизиране на медийната среда.

"Не смятам, че някой трябва да се обижда от това, че се въвежда ред. Ред трябва да има навсякъде", каза Соломон Паси и коментира отношенията между медиите и властта в България: "Това, което е специфично за България в сравнение с останалите европейски страни е, че у нас има една невероятна симбиоза между властта и медиите. Тази симбиоза вреди на демокрацията и ако трябва да се промени нещо, то е да се разтрогне този незаконен "брак" между властта и медиите, който е недопустим в нито едно демократично общество".

Соломон Паси каза също, че медиите по дефиниция са призвани да критикуват властта и да посочат алтернативна гледна точка на тази на властта. "Ако видите обаче обемът, който образът на премиера на България заема в снимките и телевизионните репортажи, ще видите, че всъщност в България се случва обратното: медиите са се превърнали в основен инструмент за PR на българския министър председател", каза Паси.

В събитието в Плевен освен президентът на Американо-Българската Алумни Асоциация Соломон Паси, участие взеха Никол Галахър - пресаташе на Американското посолство и журналисти от водещи местни медии.