Софийски имоти са отдавали сгради под наем за жълти стотинки
Софийски имоти са отдавали сгради под наем за жълти стотинки / netinfo

"Софийски имоти" са отдавали различни обекти и сгради под наем за жълти стотинки, заяви Румен Калчев главен експерт в Столичен инспекторат.

По думите на Румен Калчев междинните резултати от проверката на “Софийски имоти” показват, че цените на продажбата и замяната на имоти са завишени в пъти от реалната пазарна стойност на имотите.

Констатирани са случаи на сделки за продажба и замяна на имоти, които на са фигурирали в капитала на “Софийски имоти”.

Установени са случаи на предварително заплащане на имотите, а оценката за тях е правена месеци по-късно. Оценката обаче съвпадала напълно с продажната цена.

Проверката обхваща периода от 1996 г. до 2001 г. Експертът в Столичен инспекторат Румен Калчев каза, че са отдавани имоти и търговски обекти за “жълти стотинки”. Примери за това са 17-етажна сграда, намираща се на бул. “Климент Охридски”, чиято разгърната площ е 17 500 кв. метра. Тя е дадена под наем за близо 54 неденоминирани лева на квадратен метър на месец.

3 100 кв. метра тенис-кортове в Южния парк са дадени под наем 300 неденоминирани лева за кв. метър.

Кооперативният пазар в “Надежда” с площ 7 235 кв. метра е даден под наем за 1 стотинка на кв. метър. Почивна база в Китен с площ 1 512 кв.м. - за 1,8 лева на квадратен метър. Констатирани са случаи на дарения. “Софийски имоти” е спонсорирало телевизия “Европа” с 48 хиляди лева, “Атлантически клуб” с 41 хиляди лева, списание “Градина” с 20 хиляди лева, фирма “Прима” с 93 хиляди лева, фондация “Бъдеще за България” със 17 хиляди лева, ФК “Славия” с 500 хиляди лева, Българска федерация по бадминтон със 130 хиляди долара и Баскетболен клуб “Славия” с 150 хиляди лева и т.н.

Директорът на Столичния инспекторат Гален Ганчев обяви, че материалите, които са събрани дотук от проверката на ”Софийски имоти”, ще бъдат предоставени на прокуратурата в понеделник.