Социологът Кольо Колев: Правителството ще оцелее при този вот
Социологът Кольо Колев: Правителството ще оцелее при този вот / снимкa: Sofia Photo Agency

Тройната коалиция и правителството ще оцелеят при този пореден вот. Това каза социологът Кольо Колев в предаването „Денят” на Дарик. Не смятам, че НДСВ, дори и ако приемем, че гласуват „въздържал се”, те ща напуснат тройната коалиция, коментира Колев и допълни: „Напротив, Това е по-скоро PR (Public Relations - връзки с обществеността, обществена комуникация), отколкото ход, насочен към дестабилизиране и парламентарна, политическа криза. Каквито и жестове да направят, те ще бъде повече-символни, отколкото реални.” В този смисъл не смятам, че ще бъдем свидетели на разпадане на парламентарното мнозинство и началото на политическа криза и нов политически сезон, каза още Колев. Ето какво каза колев за хода на НДСВ:

За НДСВ и за самата партия няма никакво съмнение, че с влизането в тройната коалиция партията изпадна в своеобразна политическа криза на идентичността. Те малко бързо започнаха да губят своето лице на дясно-центристка политическа сила. И това беше причината, поради която те с огромно нежелание влязоха в тази коалиция, разбира се, платиха своята цена. Сега правят опити по един или друг начин да се разграничат, както и преди се правили такива и да завоюват ново лице. Това е причината, поради която е възможно те да изиграят този ход (депутатите от партията да гласуват въздържал се при вота на недоверие към правителството) – опит малко или много без да разбиват основата на управлението, да покажат малко по-различно лице. Това не бих казал, че е нещо особено изненадващо.

НДСВ по-скоро не вдига рейтинга си, ако гласува „въздържал се” при вота на недоверие към правителството, защото и симпатизантите, и избирателите на НДСВ не биха оценили еднозначно подобно поведение, каза пък социологът Антони Гълъбов. Съвсем друг въпрос е, че според мен в момента НДСВ се опитва да демонстрира лоялно поведение спрямо парламентарната група на Движението на либералите в Европейския парламент и се опитва по някакъв начин по-скоро да препотвърди европейската либерална тенденция, отколкото да постигне някакъв реален резултат по отношение на собствените си избиратели или на симпатизантите, допълни Гълъбов. Ето какво каза още Гълъбов за състоянието на тройната коалиция:

Смятам,че тази много сложна конфигурация (тройната коалиция), която определено имаше предимството да бъде най-голямото парламентарно мнозинство, което сме имали от началото на политическите трансформации, макар и парадоксално след избори с най-ниска избирателна активност, още в самото начало беше ясно, че това ще е коалиция, която ще има капацитета да оцелява, но не и ефективно да реализира реформи. В това отношение наистина процесът на деградация на този монолитен политически конструкт очевидно продължава. По-вожното е друго – че тази ситуация провокира наистина за първи път някакъв по-цялостен опит за оценка на състоянието в сектора на сигурност, каза Гълъбов.