Социалистите връщат дима в заведенията до Нова година
Социалистите връщат дима в заведенията до Нова година / снимка: DarikNews.bg, архив

БСП ще се опита да върне пушенето на закрито до Нова година. Очаква се следващия месец депутатите да гласуват промени в Закона за здравето, които предвиждат цигареното вето в заведенията да отпадне. Идеята е в кафенета и ресторанти да има зали за пушачи и непушачи, а собствениците на заведения до 70 кв.м - сами да решат дали да се пуши.

За комфорта на пушачите през зимата всяко заведение инвестира между 5000 и 50 000. лева. Отделни постройки, тенти и отоплителни уреди са само някои от вариантите, с които собствениците на кафенета и ресторанти се опитват да привлекат пушачите, съобщава Нова тв. Ресторантьорите са притеснени, че ако забраната за пушене на закрито остане, ще се повторят загубите от миналата зима.

„Води до намаляване на персонала и до намаляване на клиенти - и до загуби, защото много от хората предпочитат да пушат и да излизат навън. Заведенията трябва да инвестират в отделни салони, зали за пушачи при предишния режим, а сега с тоталната забрана - в отоплителни тела извън заведенията”, обясни Асен Занев, управител на заведение.

Затова от БСП вече се опитват да прокарат сред депутатите промени, с които цигареният дим в заведенията да се върне.

„Особено актуален е въпросът сега, защото има минусови температури. От ежедневието аз виждам, че няма заведение, което да спазва закона. А един закон, който не се спазва, не обслужва интересите хора. В момента той изпълнява само сивия сектор - за да не ги наказват ресторантьорите намират връзки и плащат”, коментира Спас Панчев от „Коалиция за България”.

Противниците на цигарения дим обаче смятат, че това е крачка назад. Затова вместо отпадане на забраната предлагат по-солени глоби за нарушителите и затягане на контрола.

„Хората свикнаха, дори пушачите да ходят в заведения, в които въздухът е чист. Атмосферата е приятна и започнаха да си създават този навик - или по-малко да пушат, или да пушат навън”, коментира Гергана Гешанова от „България без тютюнев дим”.

Източник: NovaNews.bg