СО не е подала документи за узаконяване на площадките с боклук
СО не е подала документи за узаконяване на площадките с боклук / netinfo

Столична община не е внесла все още необходимите документи за узаконяване на площадките за съхранение на балите с боклук на територията на Кремиковци АД- това каза за Дарик радио зам. министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев. Ето как отговори той на изпратеното от столична община писмо до медиите, в което се припомнят думите му от края на миналата година, че за съхранение на накетирани отпадъци не се изисква ОВОС.

„Не бива да се спекулира с това дали е необходимо ОВОС или не е необходими ОВОС. За този род дейности, по управление на отпадъците, не е необходимо ОВОС и това е определено в закона. Необходимо е друго разрешение, има си ред за неговото издаване и този ред просто не е спазен от Столична община”.

Когато се внесат тези документи какъв е срокът, в който могат да бъдат издадени такива разрешителни?

„Той е 14 дневен срок от датата на подаване на заявлението. Общината много добре го знае това нещо, но тя просто не го е свършила, за мен е необяснимо защо и не е коректно сега с тема за ОВОС, дали се изисква ОВОС или не се изисква ОВОС, да се подменя въпросът извършено ли е нарушение и правилно ли контролните органи на Министерството на околната среда и водите, чрез Регионалната инспекция са установили съответните нарушения и евентуално ще се наложат съответни санкции”.

Според вас има нарушение.

Разбира се, то е категорично.